ДАЗД извършва проверка след два сигнала за насилие над дете в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в с. Лесново, община Елин Пелин.

На официалния сайт на Държавната агенция за закрила на детето вчера е постъпил сигнал за насилие над дете, без обаче да се посочва мястото. В късния следобед на електронната поща на Агенцията е получен втори сигнал с прикачен видеоклип от социалните мрежи, но отново без конкретика. Своевременно са предприети действия за установяването на местонахождението и в днешния ден е разпоредена проверка.

ДАЗД ще извърши проверка на социалната услуга за спазване правото на децата на закрила срещу насилие, каквито са правомощията на Агенцията.

Днес проверяващият екип на Държавната агенция за закрила на детето проведе редица разговори с децата, настанени в Центъра. Проведени са и срещи с персонала и ръководството му. По предварителна информация в центъра са настанени 12 деца.

Служителят, който се вижда на видеото, е отстранен от работа до изясняване на случая. След приключване на проверката ДАЗД ще предприеме необходимите действия и мерки.

И ДАЗД подхвана клипа, заснет в Пловдив, с гавра с момче със СОП

И ДАЗД подхвана клипа, заснет в Пловдив, с гавра с момче със СОП

Акция на властите