Фондация "Америка за България" и The Convo дадоха старт на инициативата "Демокрация всеки ден". Събитието е в чест на демокрацията и 35 години от падането на Берлинската стена. Инициативата търси отговори на въпроса какво означава демокрацията за всеки един от нас.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация "Америка за България" посочи, че тази година се навършват 35 години от падането на Берлинската страна. Преди 35 години България пое по своя път на демокрацията. Тальокова отбеляза ролята на Роналд Рейгън за падането на комунизма и припомни неговите думи: "Свободата е крехко нещо и никога не е по-далеч от едно поколение от изчезване. Не я получаваме по наследство. Всяко поколение трябва да се бори за нея и непрекъснато да я защитава, защото идва само веднъж в живота на един народ."

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България пък сподели, че си спомня демокрацията с ранното сутрешно редене на дядо му пред магазините за храна. Демокрацията е възможност за пътуване и свобода, каза още Стойчев.

Бившият външен министър Надежда Нейнски като пряк участник в онeза събития от 90-те години разказа своите спомени от тези първи паметни дни след падането на Тодор Живков от власт - демокрацията я заварила с две малки деца и... режим на тока. Новината за смяната на режима предизвика спомен за дядо й, който много искал комунистите да си отидат.

Знаменателно обаче е първото й излизане извън България - през 90-те години чрез стипендия в САЩ по журналистика. Нейнски много се чудила дали да се кандидатства изобщо. Тогава малката ѝ дъщеря получила магарешка кашлица и трябвало да влезе в болница. В крайна сметка получила специализацията в САЩ и заминала за 3 месеца. Като пристигнала в САЩ видяла море от светлина - възможността да бъдеш себе си, да се развиваш и да имаш възможности.