Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че трябва да запомним патриарх Неофит с това, че беше силен, добър, мъдър, истински духовен водач на българите в трудни времена, съобщава БТА.

Когато имаше разделение, той беше този, който със спокойствие и благост правеше това, което зависи от него, за да бъдем обединени и за да търсим заедно решение в трудностите, които срещаме, посочи той пред Синодалната палата.

Денков потвърди, че по желание на Светия синод утре и вдругиден ще бъдат дни на траур.

Румен Радев отлага връчването на мандата

Румен Радев отлага връчването на мандата

Първият мандат ще бъде връчен в понеделник в 12 часа

Премиерът в оставка остави послание в съболезнователната книга за кончината на патриарха. Написаното от него гласи следното: "Вечна памет на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит! Със своята мъдрост, скромност и доброта той беше радетел за благотворните отношения между Българската православна църква и държавата. Дължим му благодарност за личния пример, с който ще го запомним като достоен духовен водач, в името на разбирателството и благоденствието на нашия народ! Светъл да е пътят му!".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че 15 и 16 март ще бъдат обявени за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Българските политици за патриарх Неофит и кончината му
Обновена

Българските политици за патриарх Неофит и кончината му

С минута мълчание депутатите почетоха паметта на главата на БПЦ