За поредна година полицията стартира кампанията "Акция Зима", която ще се проведе от 1 до 30 ноември. Кампанията ще се проведе в три етапа, а акцентът ще е насочен предимно върху състоянието на автомобилите, но и в правилното пресичане на пешеходците.

Първият етап е "Безопасно превозно средство през зимата" и ще се проведе в периода 1-10 ноември. Вторият етап е "Пешеходци, пътници и толерантност на пътя", която ще се проведе от 11 до 20 ноември. Третият етап е "Безопасно шофиране през зимата", който ще се проведе от 21 до 30 ноември.

При установяване на нарушения спрямо нарушителите ще се прилага нулева толерантност.

Шефът на ОМДВР Габрово Борислав Муеров заяви на пресконференция пред журналисти, че е важно както пешеходците, така и водачите на автомобилите да предприемат мерки в бързо променящите се метеорологични условия и да бъдат внимателни. С настъпване на зимния период тъмната част на денонощието е по-голяма, има промяна и в настилките, поради мъгла, дъждове и поледици, предупреди той.

Муеров се надява тази зима да има много по-малко жертви и катастрофи.

До 15 декември ще проведе и разяснителна кампания в детските градини и училищата за правилното пресичане.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски коментира важността на подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. Подготовката е важна, за да не се попада в тежки инциденти, подчерта Рановски.

Той призова водачите да бъдат толерантни, внимателни, да се съобразяват с метеорологичните условия, да карат внимателно, за да стигнат дотам, закъдето за тръгнали и за да не изпаднат в неприятни ситуации. Рановски се надява, че кампанията ще има отражение върху пътната обстановка в страната.

Росен Рапчев призова шофьорите за по-внимателна скорост и спазване на по-голяма дистанция между автомобилите. "Водачи, намалете скоростта, с която се движите обикновено, и увеличете дистанцията", призова Рапчев. Той се обърна и към пешеходците с думите да се движат внимателно, да пресичат на пешеходна пътека, да правят визуален контакт с шофьора и тогава да предприемат пресичане. Родителите трябва да си говорят с децата постоянно за безопасността на придвижване по улиците.

От Българския червен кръст (БЧК) призоваха да се провери аптечката, която трябва да бъде налична и оборудвана правилно в автомобила, за да се може да се оказва първа долекарска помощ, ако се налага. От БЧК се надяват за по-спокойна зимна обстановка по отношение на шофирането.

Според европейската статистика 57% от смъртността намалява, ако се окаже долекарска помощ на пътя.