Десетки щъркели са загинали от високоволтова дъгa, след като са кацнали на необезопасен далекопровод в Елховско, съобщи bTV.

За спасяването на екзотичните птици е организирана спасителна операция. Въпреки това оцелелите щъркели са едва четири на брой.

Сигналът е подаден от гранични полицаи. Те били на нощно дежурство до село Малко Кирилово. Тогава те видели как високото напрежение убива птиците.

"Сигналите бяха за убити щъркели от високоволтова дъга. Веднага се обадихме на колегата, който е в района на град Елхово и се отзова на място", заяви Иван Гагов, служител на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора.

"За пръв път виждам такова нещо, под всеки един стълб имаше 4-5 до 6 мъртви щъркела. Гледката е потресаваща", коментира други служител на екоинспекцията.

Оцелелите птици са откарани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Не става ясно дали вследствие на инцидента птиците ще могат да летят отново.

От спасителния център коментират, че подобни инциденти се случват всяка година, но те са единични случаи. Подобен масов случай е прецедент. 

"Ако далекопроводите бъдат обезопасени, подобна трагедия би могла да бъде предотвратена. Имаме сътрудничество с електроразпределителното дружество, много стълбове са обезопасени, но на тези още не им е дошло времето", допълни още Иван Гагов.

От ЕВН казаха започват проверка по случая.