реалитиДепутатите приеха единодушно на първо четене промени в Закона за радиото и телевизията.

Те забраняват участието на деца в предавания, които са неблагоприятни за тяхното физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие. Предложението беше внесено от Даниела Миткова, Йоана Кирова и Диан Червенкондев от ГЕРБ.

bTV съобщава, че ако доставчиците на медийни услуги не спазват забраната, ги очаква имуществена санкция в размер от 15 000 до 30 000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция ще е от 40 000 до 60 000 лв.

Депутатите приеха и предложението на Огнян Стоичков от „Атака" да се въведат глоби за родители, настойници и попечители, допуснали участието на дете в неблагоприятно за развитието му предаване. В такива случаи се предлага да се налага глоба от 1 000 до 2 000 лв. за първо нарушение, а при повторно нарушение - с глоба от 2 000 до 5 000 лв.

Измененията предвиждат СЕМ, доставчиците на медийни услуги и Държавната агенция за закрила на детето да сключват ежегодно споразумение за защита на децата от съдържание, което уврежда тяхното развитие.

Предвижда се да се изработят критерии за оценка на съдържание, което е вредно за най-малките. С измененията се предлага да бъдат разширени правомощията на председателя на ДАЗД, който да може отправи предложение до Съвета за електронни медии за незабавно преустановяване на излъчването на подобни предавания.

Темата за забрана на участието на деца в реалити формати стана особено наболяла след последното издание на „Биг Брадър", в което малчугани в най-крехка възраст станаха свидетели на множество прояви на вербална и физическа агресия между родителите им и другите участници в „шоуто".