Десетки граждани се събраха на пореден протест против преместването на лъвчетата Терез и Масуд от зоопарка в Разград в зоопарка в Пазарджик. Протестът се провежда пред сградата на Министерски съвет.

Кметът на Пазарджик покани "Четири лапи" заедно да гледат Терез и Масуд

Кметът на Пазарджик покани "Четири лапи" заедно да гледат Терез и Масуд

Градът е готов да наеми и специалисти

Недоволстващите не разбират защо въпреки обещанията лъвчетата да се преместят в спасителен център в Холандия, те ще се изпратят в Пазарджик. Припомняме, обещания за това имаше и от премиера Бойко Борисов и екоминистъра Нено Димов.

В хода на протеста хора заявиха, че все още искат Димов и Борисов да си спазят обещанието ".. и бих посъветвала кмета на Пазарджик да си гледа и да си сади теменужките... Всички знаят какво е положението на тъй наречения "зоопарк".

Министърът на околната среда и водите Нено Димов реши да уважи протеста. Той пристигна пред сградата на МС при протестиращите, където беше посрещнат с освирквания и викове "оставка". Димов коментира, че законите на държавата изисквали окончателното решения на Общинския съвет на Разград. "Още вчера разпоредих проверка на условията, които има в Пазарджик и Районната инспекция по околна среда и БАБХ направиха протокол, който получих днес сутринта, в който се казва, че на този етап там има условия, което ми завърза ръцете", обяснява Димов.

Готви се нов протест в защита на лъвчетата Терез и Масуд

Готви се нов протест в защита на лъвчетата Терез и Масуд

Лъвчетата отиват в Пазарджик, а не в Холандия

Премиерът също коментира преместването на Терез и Масуд. По думите му лъвчетата трябва да напуснат страната, за да оцелеят. Борисов помили протестите по темата да спрат.

"Някакъв инат страшен: "Искаме ги тях". Те са като котенца - да си отидат в Африка и ние да кажем: "Не, ще ги държим в клетката тука, защото децата ще им се радват". Хубаво, ама ние имаме да ви дадем други - големи, пораснали, този - тригодишният Асен. Само в зоопарка пет лъва има още. Тука няма какво да правят, във Варна пак се размножават", посочи премиерът цитиран от БНР.