Пазарджик е готов да осигури всички нужни условия за отглеждането на двете лъвчета Терез и Масуд.

На специална пресконференция по казуса Тодор Панов увери, че общината е не само готова, но и иска да си сътрудничи с организацията "Четири лапи", за да се създадат най-добри условия за отглеждане на лъвчетата.

Панов заяви, че са наясно с това, че животните могат да имат здравословни проблеми, затова и са готови да наемат допълнително специалисти, които да се грижат за големите котки.

БАБХ бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд

БАБХ бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд

От фондация "Четири лапи" търсят съдействието отново на премиера

Кметът няколко пъти подчерта, че кани хората от "Четири лапи", за да се направи съвместно план за отглеждането на лъвчетата. Панов посочи, че той и кметството искат да си сътрудничат с тях в името на доброто на лъвчетата. "Да обсъдим с тях нужните грижи. Нека българските деца се радват на тези животни, а не холандските деца", заяви Панов.

Към момента има условия за тяхното отглеждане, освен това до месец и половина ще се готови и по-големите клетки. Тодор Панов покани и журналистите да проследят както и строителството, така и самото отглеждане на животните. Покана той отправи и към жената, която отглежда и в момента двете животни от бебета. На въпрос защо до този момент не са изградени условията, след като Пазарджик иска лъвчетата, Панов заяви, че фактически собственик на животните Пазарджик е станал едва в петък, при препотвърждаването на решението на общинския съвет в Разград, затова и клетките са започнати едва тогава.

Готви се нов протест в защита на лъвчетата Терез и Масуд

Готви се нов протест в защита на лъвчетата Терез и Масуд

Лъвчетата отиват в Пазарджик, а не в Холандия

Като причина Пазарджик да иска двете лъвчета Тодор Панов изтъкна от една страна, наличния план за развитие на зоната за отдих в Пазарджик, където вече има изграден зоокът, и от друга страна, желанието на общината да покаже, че може да се справи и с такова предизвикателство. Кметът разкритикува мисленето, наложило се в България, че някой друг може да свърши работата по-добре от нас".

Панов припомни, че вече са отгледали своя тигър от бебе - на четири месеца и в момента животното е едно от най-хубавите в Източна Европа, 320 кг. След това са му намерили партньорка, а в последствие, когато тигрите в Пазарджик са станали 6 броя са дарили четири от животните на други зоологически градини - Варна, Ловеч и Хасково. Това е обичайна практика, по думите на Панов.

"Ние сме на едната страна - животните да са добре", обърна се Панов отново към представителите на "Четири лапи", които настояват за изпращането на Терез и Масуд в Холандия. Панов увери, че общината има достатъчно средства, за да не представлява проблем изхранването на животните.

Борисов и Димов спасиха лъвчетата Терез и Масуд

Борисов и Димов спасиха лъвчетата Терез и Масуд

Лъвчетата ще се отглеждат в спасителен център в Холандия

Тодор Панов заяви и че поема пълната отговорност да вземе рискови животни, за които са нужни специални грижи, съзнавайки и че ще бъде под постоянно наблюдение при отглеждането и че ако се случи нещо с тях "ще го вдигнат на балон".

Припомняме, от българския офис на международната организация "Четири лапи" обявиха, че подготвят заминаването на двете малки лъвчета Терез и Масуд за спасителен център в Холандия, специализиран в грижата за големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. Заедно с тях трябваше да бъде транспортиран и 3-годишният лъв Асен, който организацията спаси от сигурна смърт от зоопарка в Разград през ноември миналата година.
В зоокъта в Разгард няма елементарни условия за отглеждане на големи котки. Терез и Масуд са две от трите лъвчета, които в началото на септември миналата година бяха стъпкани от стресираните си родители в разградския зоопарк часове след като бяха родени. Третото бебе не оцеля, а те двамата имаха изключително малки шансове.

От "Четири лапи" организираха и протест пред Министерски съвет, срещнаха се с премиера и министъра на околната среда и водите, на която среща получиха уверението, че лъвовете ще бъдат спасени и ще заминат за Холандия. Въпреки това миналата седмица от "Четири лапи" сигнализираха, че от БАБХ бавят заминаването на лъвчетата и обвиниха в пряк административен натиск.