Българска агенция по безопасност на храните бави издаването на транспортни документи за спасените от разградския зоопарк лъвчета, като по този начин се обслужват интересите на Община Разград.

Затова сигнализират от организацията за защита на животните "Четири лапи", които са убедени и че върху БАБХ се оказва сериозен натиск.

От българския офис на международната организация обявиха, че подготвят заминаването на двете малки лъвчета Терез и Масуд за спасителен център в Холандия, специализиран в грижата за големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. Заедно с тях трябваше да бъде транспортиран и 3-годишният лъв Асен, който организацията спаси от сигурна смърт от зоопарка в Разград през ноември миналата година.

От "Четири лапи" организираха и протест пред Министерски съвет, срещнаха се с премиера и министъра на околната среда и водите, на която среща получиха уверението, че лъвовете ще бъдат спасени и ще заминат за Холандия.

Припомняме, в зоокъта в Разгард няма елементарни условия за отглеждане на големи котки, но общинските съветници вече два пъти гласуват лъвовете да бъдат предоставени за отглеждане в Пазарджик. Терез и Масуд са две от трите лъвчета, които в началото на септември миналата година бяха стъпкани от стресираните си родители в разградския зоопарк часове след като бяха родени. Третото бебе не оцеля, а те двамата имаха изключително малки шансове да оживеят.

В Пазарджик сърдити на Нено Димов заради лъвчетата

В Пазарджик сърдити на Нено Димов заради лъвчетата

"Ще си търсим правата за лъвчетата Масуд и Терез"

До този момент Община Разград не е дала и стотинка за грижите за лъвчетата, които с лека ръка беше оставила на произвола на съдбата - да умрат в един зоопарк, който не отговаря на никакви стандарти и законови изисквания и не би трябвало да съществува, посочват от "Четири лапи".

За да заминат животните е необходим единствено пътен лист, който се издава от Българска агенция по безопасност на храните и удостоверява здравословното състояние на животните. От "Четири лапи" посочват, че от агенцията отказват дълго време да издадат такъв, като са изисквали ненужни документи.

Терез и Масуд вече са прекалено големи, за да живеят в клиника - двете лъвчета са по над 20 кг. Те се нуждаят от подходяща среда за израстване, както и от постоянно наблюдение от специалисти, защото се очаква да имат здравословни проблеми, породени от близкородствената връзка на родителите им. В страната ни не може да бъде осигурено такова настаняване.

Борисов и Димов спасиха лъвчетата Терез и Масуд

Борисов и Димов спасиха лъвчетата Терез и Масуд

Лъвчетата ще се отглеждат в спасителен център в Холандия

Д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи" за България, посочва, че агенцията няма законово основание да откаже издаването на необходимия пътен лист за пътуването, при положение, че от фондацията са представили всички документи, които наредбите изискват.

От "Четири лапи" са възмутени от обвиненията, че са възнамерявали тайно да изнесат животните извън страната. Подписаното между организацията и Община Разград на 9 ноември 2017 г. споразумение дава право на организацията да се разпорежда с животните, за да бъдат настанени при подходящи условия и да бъдат полагани за тях максимално добри грижи.

От фондацията заявяват, че Терез, Масуд и Асен са жертва на задкулисните игри на кмета на Разград д-р Василев и на предишния му работодател БАБХ. С действията си те демонстративно показват, че никой от тях не се ръководи от желанието да бъде подобрено здравето и благосъстоянието на лъвовете.
Според представителите на "Четири лапи" е съмнителен и начинът, по който от РИОСВ - Русе са на 28 декември миналата година са издали регистрационни карти на Масуд и Терез, както и на техните родители, на името на Община Разград и един зоопарк, който няма нито лиценз, нито пък правото да отглежда тези животни.

От организацията отново ще разчитат на намесата на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, които през декември миналата година публично се ангажираха да съдействат за заминаването на големите котки в спасителния център в Холандия.