Ще си търсим правата за лъвчетата Масуд и Терез, които община Разград дари на община Пазарджик. Това обяви кметът на Пазарджик Тодор Попов, цитиран от БГНЕС.

Според него намесата по казуса на министъра на околната среда и водите Нено Димов е крайно недопустима. Преди седмица след протест на природозащитници министърът обяви, че животните няма да бъдат настанени в пазарджишкия зоопарк, а ще бъдат изпратени в Холандия.

Борисов и Димов спасиха лъвчетата Терез и Масуд

Борисов и Димов спасиха лъвчетата Терез и Масуд

Лъвчетата ще се отглеждат в спасителен център в Холандия

Сагата с двете лъвчета започна, след като стана ясно, че са гледани при абсолютно неподходящи условия в Разград и се наложи намесата на доброволци, за да оцелеят. Беше намерена и възможност лъвчетата да бъдат преместени в среда, възможно най-близка до естествената.

Междувременно обаче Пазарджик поиска Терез и Масуд, а Общинският съвет в Разград ги даде - макар към момента да няма условия за отглеждането им на новото място. Появиха се съмнения, че лъвчетата в крайна сметка ще отидат в частна колекция. В същото време определени медийни кръгове започнаха масирана кампания срещу доброволците, които до момента са се борили за живота на Терез и Масуд.

Протест за лъвчетата пред Министерския съвет

Протест за лъвчетата пред Министерския съвет

Премиерът да реагира адекватно

Тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов се намеси и обяви, че лъвчетата ще отидат в специализиран център в Холандия.

"Никога не сме казвали, че ще вземем сега лъвчетата, а като пораснат и им създадем необходимите условия", уточни кметът Тодор Попов. Той посъветва природозащитниците да се научат на възпитание и тогава да имат претенции към спасяването на животните.