Двете лъвчета, родени в зоопарка в Разград, няма да бъдат местени в зоопарка в Пазарджик. С това се ангажира министърът на околната среда и водите Нено Димов на среща при премиера Бойко Борисов с представители на фондациите "Четири лапи" и "Дивите животни".

Животните ще бъдат преместени в спасителен център в Холандия.

Димов увери, че двете лъвчета Терез и Масуд, родени в зоопарка в Разград, ще бъдат отглеждани във възможно най-подходящите за тях условия. Министърът заяви категорично, че животните няма да се настаняват в зоопарка в Пазарджик, защото не разполага с подходящи условия за отглеждане на малки лъвове.

Стана ясно и че ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията на лъвчетата в полза на държавата.

Снимка 330569

Източник: пресцентър МС

На срещата с представителите на фондациите в МОСВ беше договорено също да се подготвят промени в законодателството, даващи гаранции за защита на животните в подобни случаи. Ще бъдат направени също поредица от дискусии на местно ниво за дейността на зоологическите градини.

По-късно министър Димов се срещна с протестиращите в защита на лъвчетата граждани и им съобщи набелязаните мерки.

Протест за лъвчетата пред Министерския съвет

Протест за лъвчетата пред Министерския съвет

Премиерът да реагира адекватно

До решението на Димов се стигна, след като природозащитници излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет. Те настояваха премиерът да реагира адекватно спрямо българското и европейско законодателство, според което огромна част от българските зоопаркове не отговарят на условията и трябва да бъдат затворени.

Снимка 330565

Източник: БГНЕС

Според протестиращите ако лъвчетата бъдат преместени в зоопарка в Пазарджик, там те ще живеят зад решетки и ще бъдат обречени на сигурна смърт.

Припомняме, двете лъвчета бяха родени в зоопарка в Разград през началото на месец септември. Веднага след раждането им обаче Терез и Масуд бяха изоставени от майка им. Лъвчетата също така пострадаха сериозно - те бяха изпотъпкани от майка си. 

Двете лъвчета трябваше да бъдат преместени в специално заграждение в спасителния център за големи котки Фелида в Холандия. От там те трябваше да отпътуват за Южна Африка. В четвъртък обаче по предложение на кмета на Разград Общинският съвет в града реши да дари лъвчетата на община Пазарджик. Това вдигна природозащитниците на протест.

Снимка 330567

Източник: БГНЕС

Транспортират бременна лъвица от Разград в София

Транспортират бременна лъвица от Разград в София

С лъвицата Рая ще пътува и половинката ѝ - лъвът Хектор