Д-р Абдулах Заргар официално получи българско гражданство, съобщават от министерството на правосъдието. 

Документът му бе връчен от правосъдния министър Десислава Ахладова. Тя му пожела здраве и професионални успехи.

"Много съм благодарен. Искам като един гражданин на България да имам възможност да отговоря на тази висока оценка, която ми дадохте. Макар и роден в Иран, аз вече нося българския дух. Ще направя така, че никога България да не се срамува от мен", заяви д-р Заргар.

На церемонията присъства и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той заяви, че е горд, че се увеличават редиците на българските лекари с още един.

Вицепрезидентът даде българско гражданство на директора на болницата в Исперих

Вицепрезидентът даде българско гражданство на директора на болницата в Исперих

Днес Илияна Йотова подписа указа

Припомняме, че на 5 февруари вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указ за придобиване на българско гражданство от иранския лекар, който живее и работи в България от 17 години.

"Решението за предоставяне на гражданство на лицето е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г. предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство", поясниха от президентската институция.

Д-р Заргар бе засегнат от промени в Закона за публичните предприятия, според които чужд гражданин не може да ги ръководи. Затова беше освободен от поста директор на Многопрофилната болница в Исперих.

Д-р Заргар идва да живее в България през 2004 г. Първоначално работи в университетската болница "Света Марина" във Варна, а от 2013 г. ръководи болницата в Исперих.

Събраха над 5000 подписа в подкрепа на директора на болницата в Исперих

Събраха над 5000 подписа в подкрепа на директора на болницата в Исперих

За да получи българско гражданство

Той вече веднъж е искал да получи българско гражданство през 2015 г. Тогава е предложен от министъра на здравеопазването за особени заслуги към България, но му е отказано.

Припомняме, в края на януари стана ясно, че директорът на Многопрофилната болница в Исперих д-р Заргар е отстранен от длъжност заради липсата на българско гражданство.

Местните хора обаче настоявха лекарят да запази поста си, тъй като е успял да възроди болница, когато е била пред закриване с хиляди левове дългове и без персонал.

В подкрепа на неговото желание да стане български гражданин Инициативен комитет в града започна подписка, в която се включиха близо 7 000 души.