Уволнена е диспечерката от столичната спешна помощ, която записа грешния адрес, заради което линейка се забави фатално и мъж почина в началото на тази седмица, предаде БНТ.

Припомняме, че от Спешна помощ си признаха вината за закъснялата линейка. Случката стана обществено достояние, след като бе разказана от очевидец във "Фейсбук".

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков бе категоричен, че трябва да има наказан служител за това, че не си е свършил работата, както трябва. Как ще бъде наказан, ще видим, когато приключи цялостната проверка, коментира Шарков.

Темата коментира и здравният министър Петър Москов, който дойде за заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване. Той заяви, че се касае за погрешно съобщен адрес. Не можеш да сгрешиш 11Б със 17А, подчерта здравният министър.

По думите на шефа на спешната помощ д-р Георги Гелев липсата на лекари е причина за бавната реакция на екипите.

При друг случай поредно закъснение на линейка едва не коства живота на мъж в тежко състояние в началото на седмицата. За това са съобщили зрители на БНТ. 80-годишен мъж колабира в хола си. Изпада в безсъзнание и чака близо два часа спешен екип. Сега се намира в реанимацията на ВМА.

Около 7 минути е стандартното забавяне от момента на повикване за помощ през 112 до подаване на сигнала на диспечера на Спешна помощ.

За нуждите на София са необходими 60 дежурни екипа по стандарт, но най-често на работа има между 10 и 15.