Столична община въвежда "зелен билет" за 4 декември 2018 година. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Мярката се налага във връзка с високите нива на фини прахови частици.

Припомняме, че нивата на замърсяване на атмосферния въздух, които бяха регистрирани в повечето големи градове в страната, са в пъти над допустимите норми.

В квартали в София днес замърсяването стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности.

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна
Обновена

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна

Замърсяването в София достигна до 5 пъти над нормата

"Зеленият билет" е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община. Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение http://sofia.mpas.bg.

Кметът Йорданка Фандъкова призова гражданите да оставят колите си и да използват градския транспорт.

За целта Столична община разкрива и временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата - бул."Александър Малинов"при метростанция "А.Т.Балан" и "Бизнес парк София, бул."България" между "Т.Каблешков" и "Гоце Делчев", при метростанция "Дружба"на бул."Цветан Лазаров" и бул.Кръстьо Пастухов", бул."Ботевградско шосе" при спирката на трамвай №22, на бул." Царица Йоана" при местростанция "Люлин", на бул."Панчо Владигеров" при метростанция "Сливница" и "Западен парк".

720 столични автосервизи проверени за горене на автомобилни гуми

720 столични автосервизи проверени за горене на автомобилни гуми

Глобите за изхвърлянето на стари гуми варират от 100 до 5 000 лева

Продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

Тази нощ екипи на Столична община и полицията са проверявали квартал Факултета и района на Виетнамските общежития.

Припомняме, че до края на ноември бяха проверени над 720 автомобилни къщи за незаконно горене на гуми. 34 са местата в София, където гражданите могат да изхвърлят старите си гуми. Информацията за тях е достъпна на сайта на Столичния инспекторат. Глобите за изхвърлянето на стари гуми варират от 100 до 5 000 лева.

Отправят се и предупреждения към хората с определени здравословни проблеми да бъдат особено внимателни.

Хората с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини - да не провеждат занятия на открито.

Препоръчва се също така да се носи плътен шал при излизане навън.

Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.