До 12 декември Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна трябва да излезе със становище за инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа.

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Според местните проектът ще застраши здравето на хората и реколтата

Становището на екоинспекцията трябва да излезе най-късно до 45 дни след приключването на последното обществено обсъждане, което ще се проведе на 28 октомври в град Генерал Тошево.

Към момента вече е в хода процедурата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за разработване и усвояване на находище "Спасово", с площ 219 кв. км, в блок "Добрич", с възложител "Русгеоком БГ". Това посочва съобщение на РИОСВ - Варна, разпратено късно снощи, информира БНР.

В Добричко се канят да блокират границата, протестират срещу добив на газ

В Добричко се канят да блокират границата, протестират срещу добив на газ

Притесняват се от замърсяване на подземните води

Началото на процедурата е дадено след като са получени положителните становища на басейновите дирекции във Варна и Плевен, както и на Регионалната здравна инспекция в Добрич. В съобщението на екоинспекцията във Варна се посочва още, че възложителят ще изготви становище с преценка за необходимостта от допълване или не на доклада по оценка на въздействието върху околната среда и приложението му, въз основа на резултатите от обществените обсъждания на територията на община Генерал Тошево. При следваща положителна оценка, ще се проведат отново обществени обсъждания.