Стотици граждани се събраха в Генерал Тошево в знак на протест срещу инвестиционното предложение за проучване и добив на природен газ в Добруджа, съобщи БНР.

Заедно с жителите на областта протестираха и представители на местната власт, както и такива от неправителствени организации.

В Добричко се канят да блокират границата, протестират срещу добив на газ

В Добричко се канят да блокират границата, протестират срещу добив на газ

Притесняват се от замърсяване на подземните води

По време на гражданското недоволство кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров е заявил, че възнамерява да организира местен референдум, от който да стане ясно дали хората в района са съгласни намеренията за добиване на природен газ. По думите му още на 1 ноември, когато ще се проведе общинско заседание, той ще входира процедурата за провеждането на местен референдум, за да стане ясна волята на хората.

Днес беше подписана и декларация, в която всички обществени структури, ангажирани с проблема, посочват, че осъществяването на такъв инвестиционен план е недопустимо. Според декларацията добиването на природен газ в Добруджа може да подложи на опасност здравето на местното население, както и да заплаши реколтата на земеделците.