Ние сме в епицентъра на голямо човешко бедствие. Това заяви пред БНТ социалния антрополог Харалан Александров. Конспиративните теории идват, за да си върнем усещането за контрол, по думите му, а е по-тежко да си признаем, че природата е по-силна.

Коронавирусът довел до регрес в обществото. Връх взеха страхът, омразата и нагонът за власт, подчерта Александров. С регреса, която сме преживели с ковид удара, сме загубили най-ценните постижения на нашата цивилизация - способността да водим спокоен разговор, да мислим и да дебатираме, обясни социалният антрополог.

2020 година в 13 стопкадъра

2020 година в 13 стопкадъра

И две снимки на лекари и на студенти доброволци, които описват също описват годината

Протестите от лятото не постигнаха целта си. Започна интересен диалог, който ще се развива, посочи Харалан Александров и постави акцент на темата за морала, която се е актуализирала.

По думите му политиците са си дали сметка колко крехка е политическата ни цивилизованост. Позициите на президента Румен Радев не са неочаквани, тъй като от началото на мандата си държавният глава е алтернатива и опозиционна сила.

Имаше момент, в който изглеждаше, че Радев можеше да е водач на народен бунт, след което се прибра в по-институционалната си позиция на критик на управлението. От гледна точка благополучието на обществото това е отговорна позиция. От гледна точка на неговия шанс да стане новия месия, може би е пропуснал исторически шанс да развее байряка на бунта, посочи Харалан Александров и допълни: "Разминахме се с революцията и смятам, че това е добра новина."

Социологът Андрей Райчев посочи на свой ред, че коронавирусът е навсякъде. Истерията, която е обхванала целия свят, е преувеличена и според него е нанесла повече вреди от самия вирус. Каквито и мерки да се вземат, това ще мине през нас и ще вземе своите жертви, каза Райчев. Ваксината ще успокои ситуацията, по мнението му.

Очакванията на Райчев са от парламентарните избори през следващата година да получим парламент без способност да управлява. Властта на народа не се е случила, защото протестът се политизирал, по мнението му. Борисов успя в края на годината да стабилизира властта си, изтъкна Райчев.

Управляващата коалиция да стане предизборна - прогноза на Андрей Райчев

Управляващата коалиция да стане предизборна - прогноза на Андрей Райчев

Вече няма големи партии, има много средни и малки партии

Корнелия Нинова променила характера на БСП. Преди левицата била отстъпчива и компромисна, сега в остра и агресивна. Въпросът е колко е голяма, заяви Райчев. Едва ли тази роля ще донесе гласове на столетницата.

Десните са били на път да влязат в разговор с хората, но са се върнали към своята си роля на месии, на единствените или по-скоро на претенция да са единствените.

Естествено е Румен Радев да спечели втори мандат, според прогнозата му.