Управляващата коалицията вероятно ще се превърне в предизборна коалиция на ГЕРБ, СДС, НФСБ, ВМРО, а може да привлече и други малки партии. И вероятно ще спечели изборите. Това е прогнозата на социолога Андрей Райчев в края на годината.

Райчев открои движението на рейтинга на Борисов през годината - от нисък в самото начало, до висок - близо 60% през април по време на първото затваряне на страната заради пандемията, до огромен срив през лятото и близо до оставка. Сега, в края на 2020 г. има вече стабилизация и ГЕРБ според прогнозите е водеща партия.

Доверието в изборния процес - опасна игра с въглени

Доверието в изборния процес - опасна игра с въглени

Прекомерното заиграване с проблема за доверието в изборите може да представлява сериозна заплаха за обществото, да доведе поредица от слаби и нетрайни правителства и да постави под въпрос изобщо парламентарния принцип

Въпросът е какво Народно събрание ще имаме след това, коментира в студиото на БиТиВи Андрей Райчев. Един от основните въпроси според него е, че вече няма големи партии, има много средни и малки партии. В заключението си Андрей Райчев включва и ГЕРБ, макар и не пряко с посочване името на партията на Бойко Борисов.

Затова и Райчев е скептичен, че ще има сериозно мнозинство, както и сериозна опозиция.

Това няма да се случи нито с "Отровното трио" и Мая Манолова, нито със Слави Тирфонов, нито дори и с ДПС, според прогнозата на Райчев.

Над 50% от българите не искат предсрочни избори

Над 50% от българите не искат предсрочни избори

ГЕРБ продължава да е лидер по обществена подкрепа

По думите му макар и да не се вижда вариант за мнозинство, ГЕРБ и ДПС не желаят по никакъв случай служебно правителство да организира изборите - няма значение дали съвпадат или не с президентските избори. Затова и според Райчев, можем да сме свидетели на правителство на малцинството с къс мандат. А позата на ГЕРБ ще е "Ние всичко оправихме, сега управлявайте вие".

Дончев: Няма план за отлагане на изборите

Дончев: Няма план за отлагане на изборите

Икономиката ни била по-добре от най-лошите очаквания и по-зле от най-добрите очаквания

Райчев не отрече да има напрежение между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова и то е видимо и с просто око. Според него обаче Нинова не може да си позволи да се разграничи от президента. Райчев отбеляза, че Нинова е променила характера на партията от компромисна към много по-агресивна. Това се е харесало на членовете на БСП, но още не е доказано на избори.

На изборите ще се види и това дали ДПС се завръща като голям фактор в българската политика, отбеляза Андрей Райчев. Той подчерта, че за първи път от 25 г. Ахмед Доган няма вътрешна конкуренция, а обръщението на Реджеп Ердоган дава шанс за консолидиране на гласовете, разпилявани по формации като тези на Лютви Местан и Касим Дал. Успех би било ако ДПС мобилизира 400 - 450 хиляди гласа. От решаващо значение би било дали Турция ще се съгласи да организира избори на своя територия и то в условия на пандемия.

Според него изборите догодина ще са интересни и на съвсем друго равнище - ще покажат колко се е променило обществото след коронавируса. "Както 1989 г. изигра ролята на Третата световна война, това събитие играе ролята на война. По време на войната и докато тя трае, никой не може да разкаже какво ще е след нея", допълни Райчев.

Парламентът трябвало да извади Изборния кодекс отново на масата

Парламентът трябвало да извади Изборния кодекс отново на масата

По думите на социологът Лъчезар Томов управляващите не са направили нищо при поредното фризиране на кодекса