Представители на доброволното формирование на Столична община за защита при бедствия започна почистването на реки на територията на София.

20 от доброволците вече извършват почистването на отпадъци в два речни участъка. Чистят се прилежащите зелени площи на реките Владайска - по бул. "Инж. Иван Иванов", и Перловска - по бул."Христо и Евлоги Георгиеви".

Почистването на двата участъка ще продължи три дни, като са осигурени чували и ръкавици.

Периодично се осигурява и почистването на водостоците на Софийски околовръстен път.
Извършени са и ремонти на трите общински язовири - „ Мрамор", „Мърчаево" и „Суходол-2".

За периода от 2009 г. до 2012г., с помощта на специализирана техника, Столична община е извършила почистването на над 140 километра реки. Само през 2012 г., освен плановото почистване, се извърши и аварийно почистване на над 10 километра реки.

За 2013 г. е предвидено изпълнението на ремонтни работи и изграждане на дигите на река Лесновска. Това са диги в кв. "Челопечене", район „Кремковци" и при село Долни Богров.

Във връзка с предстоящото снеготопене и очакваното пълноводие на реките кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до районните кметове да извършат проверка на състоянието на дигите и критичните участъци по поречията на реките, както и да организират непрекъснато наблюдение на местата, където има опасност от наводнение вследствие на проливни дъждове.

Кметовете се задължават да организират проверка на състоянието на реките и да предприемат мерки по премахване на изградени незаконно пасарелки или преградни съоръжения, които могат да възпрепятстват свободно преминаването на водата в речните корита.

Фандъкова изиска от районните администрации да следят за наличие на строителни и битови отпадъци, изхвърлени в речните корита.