Социалното министерство предлага промяна в наредба, която да регламентира, че бизнесът и самоосигуряващите се, ще подават само по електронен път документите за изплащане на обезщетенията за болест, бременност, раждане и отглеждане на дете, при инвалидност и при смърт на осигурено лице, съобщи БНР.

Действащата наредба не предвижда във всички случаи документите, необходими за изплащане на паричните обезщетения и помощи от общественото осигуряване, да се подават по електронен път. В момента те могат да се подават до 2 документа на хартия, до 10 - на електронен носител, а повече от 10 документа - само по електронен път.

Предлага се също да има възможност хората, които са работили при ликвидиран осигурител, тези, които заявяват помощи за инвалидност да предоставят документите за изплащане на обезщетенията не само на хартия, но също по електронен път с ПИК, издаден от НОИ, или квалифициран електронен подпис.

Наследниците на починали също ще бъдат улеснени при необходимост да заявяват помощите си. Сега те подават заявления само на място, в териториалните поделения на НОИ.

Промените са публикувани за обществено обсъждане.