73% от българите чукат на дърво срещу нещастие, 12% хвърлят сол за късмет, а 35% носят червен конец против уроки. Най-голямо доверие гласуваме на пророчествата на баба Ванга, като 75% от българите вярват на пророчицата.

Това припомни в ефира на Нова телевизия социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд", който през седмицата публикува ново социологическо проучване.

Българите масово вярват във Ванга, врачки и световни конспирации

Българите масово вярват във Ванга, врачки и световни конспирации

35% от българите декларират, че са посещавали гадател(ка), ясновидец или ходжа

Славкова допълни, след вярата във Ванга, други 29% вярват в извънземните.

Тя допълни, че други 40% от анкетираните българи са склонни да приемат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности.

"За съжаление вярването в магии показва, че ние живеем изключително несигурни. Съвременните хора се плъзгат по повърхността - освен че сме склонни да интерпретираме сложните събития с прости обяснения, ние не се информираме допълнително", коментира от своя страна психологът Росен Йорданов.

"Това, което наблюдавам в социалните мрежи, е, че се споделят откровено фалшиви новини, а в същото време започват бурни коментари, като това показва, че дори и хората с висока степен на образование не са защитени от проникването и вярването в такъв тип конспирации и фалшиви новини от целия спектър на живота", коментира социологът Евелина Славкова.