Довечера ни очаква пълно лунно затъмнение, което някои наблюдатели наричат "супер кървава Луна", защото по време на грандиозното събитие, естественият спътник на Земята придобива поразителен червен оттенък.

Цялото затъмнение ще се вижда от Северна и Южна Америка, както и от части от Западна Европа и Северна Африка. Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3:34 ч. до 6:51 ч. по Гринуич. Този вид затъмнение се случва, когато Земята минава точно между Слънцето и Луната. Следващото пълно затъмнение, ще се вижда от Европа през май 2022 г.

Определението "супер" се дължи на факта, че Луната ще бъде най-близо до Земята и ще бъде малко по-голяма от обикновено. 

"Малка част от слънчевата светлина се пречупва от земната атмосфера и достига до Луната, огъвайки се около краищата на Земята. Тази малка част червена светлина достига Луната и е достатъчна, за да я видим" коментира Уолтър Фримън, преподавател в университета "Сиракуза".

Докато слънчевите затъмнения са опасни за директно наблюдение, светлината от лунни затъмнения е много по-слаба и е напълно безопасна за гледане без специално оборудване.

Сближаване на Венера и Юпитер също може да се наблюдава в небето преди зазоряване. Те ще бъдат видими около час преди изгрев слънце в източната зона на зазоряване. Макар и лесно видими на 21 януари, те ще бъдат най-близо (разделени само с 2,4 градуса) на следващата сутрин.

Същата вечер можете да са насладите и на още едно невероятно зрелище. "Супер кръвната Луна" е до двете ярки звезди от съзвездието Близнаци, Кастор и Полукс.  Всъщност, точно до Луната ще се наблюдава нещо още по-интересно. Ако наблюдавате с телескоп или бинокъл, ще видите звездния клъстер "Пчелен кошер" (известна още като Praesepe и M44), наброяващ 1000 звезди, един от най-близките отворени кластери до нашата Слънчева система.

Тази вечер е най-продължителното пълно лунно затъмнение за века

Тази вечер е най-продължителното пълно лунно затъмнение за века

Ще наблюдаваме „кървава Луна“…