От Демократи за силна България настояват правителството незабавно да предприеме стъпки пред правителството на Русия за изясняванена всички обстоятелства, рискове и заплахи, свързани с екологичното бедствие в Керченския пролив.

Това заявиха в парламента депутатите Светослав Малинов и Иван Иванов от групата на ДСБ.

Припомняме, вчера от Института по океанология алармираха, че след две седмици замърсяването с мазут ще достигне до нос Калиакра, ако посоката на вятъра не се промени.

Тревогата се засилва от обстоятелството, че за тази трагедия няма допълнителни разяснения от българското правителство, подчертаха от ДСБ..

„Монополът върху информацията, който държат руските власти, лишава гражданите на другите черноморски страни от независима оценка на рисковетеза техните крайбрежия. До този момент правителството в Москва не е предприело консултации с държавите в Черноморския регион." - се казва в декларация на парламентарната група на Демократи за силна България.

Иван Иванов подчерта, че количествата петрол, които ще преминават през Бургаския залив, ако бъде построен петролопроводът „Бургас-Александруполис", ще бъдат много по-големи от тези, които се изляха в Керченския пролив.

При ниската надеждност на руските танкери, чийто резултат е екологичната катастрофа в Азовско и Черно море, Бургас е застрашенот много по-голямо бедствие от това в Керченския пролив. След поредицата от инциденти при бурята в неделя, стана ясно, че круширалите танкери са предназначени само за речни превози, но руската страна ги използва и по море.       

"До ден днешен правителството нито е поръчало, нито е изготвило оценка за въздействие върху околната средавъв връзка с изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис". Сега виждаме на практика каква огромна заплаха е този проект." - обезпокоени са от ДСБ.

Тъмносините настояват да бъде изготвена екологична оценка на проекта и тя да бъде широко огласена  сред гражданите по южното Черноморие, където предстои да се изгражда петролопроводът "Бургас-Александруполис".

Припомняме, при потъването на пет плавателни съда, в Керченския пролив се изляха според различни оценки между 2000 и 4000 тона мазут и към 7000 тона сяра.