Два празника, на връх Еньовден, събраха стотици жители и гости на селата Преславен и Старозагорски минерални бани.

Преславенци традиционно оживиха селото си с Празника на хляба. Тържеството в центъра на населеното място и тази година бе предшествано от ритуално зажънване на нивата. Демонстрация на месене, точене и печене на традиционни за този край продукти с брашно - гюзлеми, катми, пърленки и палачинки, събра любопитни погледи.

Майсторите на тестените изделия се включиха и в кулинарен конкурс, а учениците от преславенското ОУ "Бойчо Русев" и тази година показаха художествените си умения и наредиха изложба. Традиционни песни и танци представиха местни самодейни състави. 

Малко по-късно днес, двоен повод за празнуване имаха жителите на Старозагорските минерални бани. Стотици участници се включиха в Еньовденски събор - празник на билките, слънцето и водата. Началото бе дадено с посрещане на изгрева, бране на билки и виене на еньовски венец. Фолклорната програма събра любителите на хората и песните още в 9 и 30 часа в парка на центъра на селото. Тържественото откриване отбеляза и 50-годишнината от обявяването на Старозагорски минерални бани за национален курорт.

Кулинарна изложба на кметствата и читалищата край Старозагорските бани, които са и съорганизатори на празника, показаха различни традиционни ястия от Ново село, Сулица, Лозен, Сладък кладенец, Елхово, Казанка, Остра могила и Малка Верея.

Като съпътстващи мероприятия отново имаше колоритен селски двор, с който бе представено очарованието на българския бит и култура, изложба-базар, детски пленер, разучаване на български танци, както и демонстрация на производство на розова вода. Гостите бяха почерпени и с дъхав липов чай.