Евродепутатът Ангел Джамбазки призова българите да подкрепят ремонта на Паметника Шипка, вместо да даряват средства за реконструкцията на опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж.

В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" Джамбазки написа, че французите можели да се оправят и сами.
"Не се кахърете толкова за французите, те ще се оправят. Колониална сила са. Ние, българите, трябва да гледаме първо нас си", пише той.

На Джамбазки му идвало в повечко "плаченето на чужди гробове". Вместо това той призовава сънародниците ни да подкрепят ремонта на Паметника Шипка.

Вече са събрани почти 1 млрд. долара за ремонта на "Нотр Дам"

Вече са събрани почти 1 млрд. долара за ремонта на "Нотр Дам"

Приносът дойде предимно от местни и американски компании

По думите на евродепутата в момента се провеждал скъп и мащабен ремонт на паметника.

Джамбазки посочва и че въпросният ремонт, който тече в момента, бил и първи ремонт на паметника, откакто монументът е построен.

"Това е Паметникът на Свободата, известен повече като Паметник Шипка. Гранитен страж, израсъл от недрата на могъщия Балкан, дълбоко вкопан, врязан във всяко българско сърце. Паметникът на българския дух, воля, храброст и себеотрицание. Избирам да подкрепя тази българска кауза", допълва евродепутатът.

Джамбазки завършва призива си с думите: "Не бъди чуждопоклонник, бъди български родолюбец. Български патриот."

Борисов изпраща реставратори и живописци за възстановянето на "Нотр Дам"

Борисов изпраща реставратори и живописци за възстановянето на "Нотр Дам"

Той призова журналистите да следят какво страната ни ще направи

Оказва се обаче, че Джамбазки не е много наясно със случващото се с Паметника Шипка. 

Спрявка на news.bg показа, че в момента ремонт на паметника не се извършва. 

Нещо повече - невярно се оказа и твърдението на евродепутата, че Паметникът Шипка никога не е бил ремонтиран от изграждането му през 30-те години на миналия век.

За news.bg директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов обясни, че паметникът е бил ремонтиран през годините. Последният голям ремонт бил в началото на 80-те години.

По думите на Ангелов към момента се работи по проект за ремонтирането на паметника - подготвя се документация, но самото осъществяване на проекта все още е далеч. Ангелов посочи, че вече има изработен технически паспорт на сградата. Предстои да се изработи проучване на състояние на монумента, след което ще следва съгласуване с Министерството на културата. На база на това вече ще може да се пристъпи към разработването на инвестиционен проект. След това ще трябва да се пуснат една или повече обществени поръчки за определянето на изпълнител. Тогава вече ще може да се говори за ремонт.

"За момента не може да се говори за даряване. Става въпрос за сложна процедура - говорим за съгласуване с няколко закона - Закон за устройството на територията, Закон за културното наследство, Закон за обществените поръчки. Още е рано да говорим конкретно", обясни Ангелов.

На въпрос за каква сума става въпрос Ангелов заяви, че е много рано да се каже. Той пожела да не се ангажира с число, понеже може да започне да се спекулира с темата. Директорът също така изтъкна, че Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" няма дарителска сметка. Той посочи, че когато му дойде времето, ремонтът ще се осъществява с обществени средства.

Запитан дали нуждата от ремонт е спешна, Ангелов обясни, че монументът трябва да се ремонтира. "Говорим за над 1 300 метра надморска височина - дъждове, бури, виелици, снегове...", както се изрази директорът.