Над 25 % от домакинствата в страната са от един човек. Това обяви д-р Богдан Богданов от Националния статистически институт (НСИ), цитиран от БНР. Той определи тенденцията като изключително тревожна.

Според Богданов държавата трябва да предприеме политики за полагане на грижи на старите болни самотници. От друга страна пък имало необходимост от въвеждане на мерки и политики, които да спрат възможността за отчуждаване на младите хора. Експертът подчерта, че отчуждаването ги прави асоциални с всички отрицателни последици за тяхното развитие.

Богдан Богданов прави извода си на основата на мащабно проучване за регионалното и социално-икономическо развитие.

От своя страна Йордан Калчев от националната статистика коментира, че тенденцията на застаряване на населението не изненадва никого. На базата на изследването се прогнозирало, че през 2020 г. населението на България ще падне под 7 млн. души. Калчев предупреди, че това ще се отрази тежко на пазара на труда и на издържането на хората в извънтрудоспособна възраст. Като сериозен проблем той открои липсата на възпроизводство на работна сила.

Като любопитна тенденция от НСИ открояват нарастването на концентрацията на работна сила в големите центрове. Повечето хора обаче избирали да живеят в периферията им. От националната статистика коментират, че близките части до градовете създават по-добри условия за живот. С развитието на пътната инфраструктура хората можели по-лесно да се придвижват от местоживеенето до местоработата. Това пък от своя страна водело до увеличаване на замърсяването на периферните части.