Броят на емигриралите в чужбина ученици само през настоящата година се равнява на град с размерите на Дряново.

Данните на Министерството на образованието и науката (МОН) показват, че 9 784 деца от първи до 12 клас са тръгнали на гурбет с родителите си само за тази година, пише "Телеграф". 

Вероятно числото на учениците е по-голямо, защото част от тях отиват само за гурбет с родителите си за 3-4 месеца, като семействата дори не се обаждат на директорите на училищата да ги уведомят. Обикновено местата им в школата се пазят, тъй като от това зависи делегираният бюджет.

Ако децата се отпишат и след това трябва да се върнат отново в клас, те трябва да представят около 7 документа и да държат тестове по част от предметите.

Други причини за напускане на училищата са социални и семейни, включително и слаб успех. По тази линия 1 159 ученици не са посещавали учебните занимания през втория срок. Това обикновено означава или ранен брак, или бедност.

Още една причина за напускането на школата са и ранните заявки за следване в чужбина. 5 929 ученици са заверили документите се за кандидатстване зад граница до края на юли тази година.