"Един такъв ден е необходим и за нас да подкрепим световен проблем. Щом популяризираме женското предприемачество, това означава, че е налице проблем."

Това заяви на конференция по случай Международния ден на жените предприемачи председателят на Асоциацията на жените предприемачи Славянка Стойкова.

Световният ден на жените предприемачи се отбелязва на 19 ноември от над 4 млн. жени в 144 държави по цял свят. Асоциация на жените предприемачи "Селена" е организатор на събитието в България.

Постиженията и смелостта на жените предприемачи заслужават да бъдат популяризирани, смята еврокомисарят Мария Габриел. Не можем да изправим жените пред избора дали да бъдат добри майки, или добри професионалисти. "Когато говорим за жена, в повечето случаи стоят дилеми в житейските избори. Семейство, кариера или собствен бизнес? Пари или кауза стоят в принципите?"

Българката - с по-ниска заплата и по-често безработна от мъжа си

Българката - с по-ниска заплата и по-често безработна от мъжа си

И пенсиите на жените са значително по-ниски

Според Габриел е нужно Европа да направи повече, за да подпомогне жените в предоставянето на възможности да градят кариера наравно с мъжете. Жените представляват само 30% от предприемачите у нас.

Стереотипите не позволяват на жените да разгърнат потенциала си. Добрите примери за жени лидери могат да служат за насърчаване на перспективите за развитие. "Светът на предприемачеството е свят за всички", допълни еврокомисарят.

Равнопоставеността в България е много по-напред, отколкото в други общества, но имаме да работим по проблеми, свързани с дигитален бизнес и блокчейн.

Жените в ЕС печелят с 16 процента по-малко от мъжете

Жените в ЕС печелят с 16 процента по-малко от мъжете

Това става ясно в навечерието на Международния ден на жените

Предприемачът Марина Стефанова посъветва младите жени да обединят избора си. "Не е страшно, човек трябва да надскочи себе си два или три пъти, за да бъде бойна единица", коментира тя.

Стефанова призова за отговорност и проактивност на бизнеса. "Ако ние не бяхме иноватори, никога нямаше да оцелеем", заключи тя.

На конференцията присъстваха над 30 жени предприемачи от страната.