Жените в Европейския съюз са изкарали през 2016 г. средно 16 процента по-малко пари от мъжете, работещи същата работа като тях. Това показват данните на Евростат.

"За всяко евро, което един мъж е спечелил за един час, една жена е изкарала средно 84 евроцента", посочват от европейската статистическа служба в навечерието на Международния ден на жените.

В световен мащаб жените печелят средно 23 процента по-малко от мъжете. При сегашните темпове, ще са необходими 70 години, за да се стопи разликата в заплащането на половете, подчертават от Международната организация на труда.

Разликата в заплащането на жените и мъжете в Европа е съвсем малко по-добра отколкото в САЩ, където жените са заплатени с 20% по-малко от мъжете.

В рамките на Европа разликата в заплатите е особено висока в Германия и Великобритания - 21 процента във всяка от тях.

Румъния, Италия и Люксембург имат по-добри показатели, като разликата е 5 процента, докато във Франция жените печелят с 14 на сто по-малко от мъжете.

Вчера 15 от страните членки на ЕС публикуваха декларация, препотвърждаваща равенството на половете като един от основните принципи на ЕС.

През февруари 2018 г. 36 процента от водещите позиции в Европейската комисия са заемани от жени.

Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че иска жените да заемат 40 процента от основните позиции по времето, когато мандатът му приключва през октомври 2019 г.