Организацията "Български свободни пчелари" поиска строги наказания, дори ефективни присъди за земеделците, които пръскат с отровни за пчелите препарати, съобщи бТВ.

"Този проблем касае не само българските пчелари, но и цялото българско общество. Тези пестициди проникват във водата и в растенията, в хляба ни. Онкологичните заболявания също са резултат от тези пестициди", заяви Ясен Янев, председател на "Български свободни пчелари".

Пчелари от Варненско на бунт - омръзнало им да ги мачкат

Пчелари от Варненско на бунт - омръзнало им да ги мачкат

Настояват за забрана на вноса на мед от ЕС и санкции за ползването на пестициди

Производителите на пчелен мед в района на Варна се готвят за ефективни протести в защита на това искане.

Пчеларите готвят ефективен и "зрелищен" по техните думи протест и искат инкриминиране на пръскането с отровни и непозволени пестициди. Сега законът предвижда за използването на такива отровни вещества глоба до 3000 лв.

"Колкото повече се неглижира проблемът, толкова по-нетърпим става. Затова правим този протест. От години този проблем се неглижира и това го правят така наречените търгаши, които искат да реализират бързи печалби", смята Янев.

Има заявки от много граждански организации, включително и от такива на онкоболни в подкрепа на протеста, казват организаторите на демонстрацията и призовават и други да ги подкрепят.

Опасна болест по пчелите регистрирана във Враца

Опасна болест по пчелите регистрирана във Враца

"И пчелите заминаха" коментират местни жители

Министерството на земеделието не обръща внимание на проблемите на пчеларството, казват протестиращите.

"Отпускат се средства за всичко друго, но не и за пчеларите", смята Янев и дава за пример изложение на чужди пчелари от държави извън Европейския съюз във Варна, за което нашата държава е отпуснала близо 500 000 лв.

Пчелите са лакмус за екологичната обстановка, затова е добре да има пчелни семейства в градовете, които да показват каква е ситуацията със замърсяването, смята Янев.