Най-опасната болест по пчелите - американски гнилец, откриха във Врачанско, съобщи бТВ.

Масово измиране на пчели в Благоевградско

Масово измиране на пчели в Благоевградско

Предполага се, че са натровени с препарати за растителна защита

Новината стресна хората, защото заразата е много упорита и може да предизвика масов мор на пчели, ако не се вземат мерки навреме. Пчеларите я сравняват с африканската чума по свинете.

Американският гнилец поразил част от кошерите на 87-годишния Атанас Алипиев от с. Лютидол. Установил я с помощта на сина си, който също е пчелар, но в Нова Зеландия.

Атанас Алипиев обясни, че "Пилото по питата е проредено и запечатките са пробити, това е първият признак.".

Групата за промяна на наредбата за пчелите вече работи

Групата за промяна на наредбата за пчелите вече работи

Ще се извършва пълен контрол на пръсканията по въздух

Стопаните уведомяват ветеринарните власти в област Враца. Взети са проби и болестта е потвърдена в лаборатория.

Д-р Калина Христова, ветеринарен лекар, обяснява, че заболяването избухва обикновено през летния период, тъй като високите температури поощряват неговото развитие.

Американският гнилец е този, при който е забранено лекуване, и трябва да бъде изгорен кошерът, както се случи, посочва микробиологът Александър Алипиев.

Четири от кошерите на Алипиев моментално са изгорени. Станислав Ангелов, кмет на с. Струпец обясни, че хората много се уплашили, че и с пчелите е свършено.

"Но съм чул, че това е като чумата по свинете, бързо се разпространява и унищожава пчелините, това ни притесни", твърди пчеларят Ромео Илиев.

Незабавно е наложена карантинна зона в радиус от три километра. В нея попадат 600 кошера.

Даниел Ганчев, председател на Пчеларски съюз - Враца, уточнява, че медът не е токсичен и опасен за здравето на хората. "Ако е за подхранване на пчелни семейства в друго населено място и има заразени спори, тогава оттук идва опасността", посочва той.

Добрата новина е, че здравите кошери в трикилометровата зона не се унищожават, въвежда се само забрана за търговия и пренасяне на пчелни семейства и пчелен инвентар за определен период от време.

Заразеният пчелин остава под наблюдение за година, за да се предотврати епидемия, а потърпевшият собственик ще бъде обезщетен от държавата.