Над сто пчелни семейства са унищожени в района на язовир "Стойковци" над Благоевград, съобщава БНР. Предполага се, че причината е натравяне с препарати за растителна защита.

По думи на собственика в 110-те му кошера са измрели почти всички пчели. Той вече е сигнализирал в полицията и в областната дирекция на Агенцията по храните.

Областният директор д-р Михаил Бащавелов посочи, че е разпоредена проверка на място, която трябва да установи дали в близките дни е имало пръскане на земеделските площи.

Компенсират стопаните с пострадали от пестициди пчелни семейства
Обновена

Компенсират стопаните с пострадали от пестициди пчелни семейства

Трябва да има изрядни документи

Ако се окаже, че третирането с препарати е причина за измирането на пчелите, ще започне разследване, тъй като нито в областната дирекция по храните, нито кметът на село Логодаж са били уведомени за това.

Съгласно изискванията земеделците трябва да информират институциите, както и собствениците на пчелини, ако в близост има такива, най-малко пет дни преди пръскане.

Повече от 2500 декара земеделски земи в района около язовир "Стойковци" се обработват от трима крупни арендатори.

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

След масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско

Това е поредният подобен случай за последния месец.

Припомняме, в края на април пчелари алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

По-късно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.

В началото на май пчелари от цялата страна излязоха на протест заради масовото отравяне на пчелите с пестициди. Те получиха уверение, че ще получат компенсации за понесените вреди.

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди
Обновена

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди

Свиква се спешен консултативен съвет по пчеларство на 8 май