Пчелари с протест пред областната администрация в Плевен, съобщава БНР.

Основната причина за недоволството е нерегламентираното пръскане на посевите с пестициди и липсата на контрол.

Над 5 000 пчелни семейства са отровени в региона, продължава измирането и в последните дни. За четвърта поредна година пчелари подават сигнали, наказани няма, тази година отравянето е в по-голяма степен, каза доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз, организатор на протеста.

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

След масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско

"Делото се води от миналата година. В същото време на същите места се случи отравяне, защото се нарушават правилата на растителна защита. Делата се водят 3-4 години, и така се размива, закъснява санкцията", поясни той.

Пчеларите настояват да се въведе наказателна отговорност за отравяне, затвор и отнемане на правото за субсидии с държавно подпомагане. Те смятат, че отравяне на пчелини в едно село е равносилно да се запали пшеница преди жътва и градушка да убие реколтата или някакво бедствие.

Тази година проблем с масовия мор сред пчелите имаше в Смолянско, в района на Бургас, Добрич и Сливен.

Заради протеста ще се свика спешен консултативен съвет по пчеларство по разпореждане на земеделския министър Румен Порожанов. Това заяви пред протестиращите в Плевен директорът на дирекция "Животновъдство" Силвия Василева. 

"През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата за растителна защита и пръскания. Още през месец март министърът на земеделието, храните и горите изпрати писмо до 28-те областни дирекции "Земеделие", с което изиска да се проведат срещи между пчеларите и арендаторите, за да се припомнят правилата", каза Василева.

Тя припомни, че има наредба, по която става информирането за пръскане с препарати за растителна защита и тя трябва да се спазва. "Разбира се има какво да се прецизира в нея, но основните неща по отношение на това как става уведомлението, в кои часове може да се осъществява пръскането, всичко това, ако се спазва - няма да има негативни последици за пчелите", допълни още тя.

По думите на Василева на срещата, за да може да има чуваемост, и за да има по-голям резултат, министерството е поканило и други организации на земеделски производители и зърнопроизводители. Само чрез разговори и диалог проблемът можел да бъде решен.

Регистър на производителите на мед искат зърнопроизводителите

Регистър на производителите на мед искат зърнопроизводителите

Земеделците атакуват пчеларите, че не били регистрирани и не знаели как да ги открият