Компенсации ще има за всички пчелари, чиито документи са окомплектовани - има подадена жалба, констативен протокол и са взети проби. Това заяви ресорният зам.-министър на земеделието Янко Иванов след Консултативния съвет по пчеларство, свикан малко по-рано от земеделския министър Румен Порожанов.

Причината са протестите на браншовите организации заради случаите на изтровени с пестициди пчелни семейства в Добруджа.

Пчеларите ще бъдат компенсирани чрез средствата за индивидуален de minimis. Не се знае какъв ще бъде размерът им, а предстои да се уточни.

Ако се използват препарати за растителна защита, няма да има такъв проблем, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди
Обновена

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди

Свиква се спешен консултативен съвет по пчеларство на 8 май

Въпросът е да се намери балансът между интересите на хората, които се занимават с производство на различни култури и тези, които отглеждат пчели, поясни Янко Иванов.

"Трябва да се намери онова златно сечение, с което секторите да не си пречат един на друг, а да си помагат", посочи ресорният зам.-министър, според когото има пропуски и противоречия в различни нормативни документи.

По думите му работи се и за национален електронен регистър и оповестителна система за пчеларите. Ще се работи за запазване старите форми за оповестяване, както ще се въвеждат нови такива. Иванов заяви категорично, че предстоят промени по наредбата за пчеларите. Той изтъкна, че по нея има сериозни дефекти и трябва да се ремонтира сериозно.

Ресорният зам.-министър е поискал пчеларите да дадат своите предложения в рамките на една седмица, считано от днес, за да може работна група да прегледа всички неща в наредбата, които не работят.

Все още не се знае и броят на пчеларите, които ще бъдат обезщетени, тъй като случаите няма да си приличат един с друг. "Някои от хората подават жалби не по реда, който е разписан по нормативните документи, защото хората са притеснени, а някои от тях отиват в медиите, Държавен фонд "Земеделие" или Българска агенция за безопасност на храните", отбеляза зам.-министърът.

На въпрос дали ако някой не е спазил нормативния ред, ще получи ли обезщетение, Янко Иванов посочи, че трябва да се констатира дали някой е потърпевш и дали жалбата му отговаря на истината. Тогава ще се види кой е крив и кой е прав, а резултатът ще се види от периода на третиранията.

Той призова медиите догодина да се направи една кампания в цяла България, за да се предпазят пчелите. По думите му трябва да се знае, че има цъфтежен период, когато пчелите излизат на паша, за този период има позволени и забранени препарати.

"Ако ние спазим простички правила, най-вероятно ще се сведе до едно прилично ниво рискът от такива проблеми", акцентира Янко Иванов и допълни, че се обсъждат какви да бъдат санкциите.

Заместник-председателят на Конфедерацията на българските пчелари Иван Кожухаров, допълни, че са небелязани доста мерки и ако успеят да се справят с тях, ще има голям напредък. Според него обаче нещата ще се случат доста трудно, защото досега има само две спечелени дела от пчелари, които са успели да осъдят арендатори.

Янко Иванов посочи, че зачестяват инцидентите с пчелните семейства, а самото изследване не е евтино - 420 лева.

"В краткосрочен план трябва да има ред, ясни правила, да се спазва Наредба 13, а в дългосрочен - промени в Закона за пчеларството". Така председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов отговори на въпрос защо зърнопроизводителите и пчеларите се обвиняват взаимно.

На Консултативния съвет по пчеларство станало ясно, че няма противоречия между едните и другите. И зърнопроизводителите, и пчеларите искат да има прозрачност, всичко да бъде ясно и по правилата, но как това ще се постигне е друг въпрос.

По думите на Костадинов има проблеми на отделни места и причина за това са отделни случаи на нарушаване на наредбата.

Трябва да се налагат санкции. Костадинов поиска в дългосрочен план промени в Закона за пчеларството и създаване на единна електронна система за оповестяване.

В краткосрочен план Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще поеме изцяло разходите по изследването на това от какво са умрели пчелите. В дългосрочен план - МЗХГ предвижда се дооборудва лабораторията, където се извършват изследванията.

Припомняме, в края на април пчелари алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско.  Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София. 

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

Преди дни стана ясно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

След масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско