Европейската комисия препоръчва на България да ускори внедряването на мобилните мрежи за пренос на данни от пето поколение (5G). Това става ясно от представени днес доклади за напредъка на цифровизацията, в които ЕК отправя препоръки за всяка страна в ЕС, съобщава БТА.

Друга препоръка към страната ни е да се подобри цифровизацията на обществените услуги и бизнеса, а също да се повиши образованието по нови технологии.

ЕК отбелязва, че България има възможност да подобри представянето си в цифровия преход. Допълва се, че неравномерното разпределение на цифровата инфраструктура в селските райони изисква допълнително внимание.

Страните от ЕС буксуват с цифровизацията на училищата

Страните от ЕС буксуват с цифровизацията на училищата

Еврофинансирането не се използва в пълния му потенциал

В доклада се отчита, че разпространението на цифрови обществени услуги остава ниско и са необходими целенасочени мерки, включително максимално ограничаване на административната тежест за дружествата.

Едва около 1/3 от българите на възраст между 16 и 74 години имат поне основни цифрови познания и умения, а само 8% притежават по-задълбочени умения в тази област. Въпреки че страната ни има нисък дял на специалисти по информационни технологии (3,8% при средно в ЕС 4,6%), тя бележи най-висок дял на жените в тази област (28,9% при средно в ЕС 18,9%).

Данните показват и че делът на завършилите образование по информатика у нас е 4,9%, при средно за ЕС 4,2%.

Комисията препоръчва България значително да увеличи усилията в областта на цифровите умения и да повиши възможностите за преквалификация.

Отбелязва се, че страната ни е постигнала много добър напредък в областта на фиксираната широколентова свързаност, като у нас достъпът до оптичен интернет е по-висок от средното в ЕС.

В доклада се посочва, че разпространението на 5G напредва, достигайки 67%, но са необходими още усилия.

Милиони европари потичат към България за 5G свързаност и IT проекти

Милиони европари потичат към България за 5G свързаност и IT проекти

Предвиждат се над 470 млн. евро за целия ЕС, от които могат да се възползват и български фирми

Цифровизацията на бизнеса в България изостава значително от другите страни в ЕС и има нужда от допълнителни действия в тази посока, отчита още ЕК.

Делът на българските дружества с услуги в облак е един от най-ниските в ЕС. Отбелязва се, че нашата страна се представя под средното равнище в ЕС по повечето от целите в областта на цифровизацията на обществените услуги. Отчита се и че у нас услугите на електронното правителство се използват по-рядко, отколкото в останалите страни от Съюза.

В доклада се посочва, че достъпът до електронни здравни досиета в България е по-висок (77%) от средното равнище (72%).

Препоръчва се на гражданите да се разяснят възможностите за използване на електронното управление.

ЕК посочва, че страната ни разполага с 6,27 милиарда евро по плана за възстановяване на икономиката от пандемията, като близо 1/4 от тези средства (1,6 млрд. евро) са за цифровизация.

Под 20% от служителите у нас имат нужната дигитална компетентност

Под 20% от служителите у нас имат нужната дигитална компетентност

60% от предприятията в страната са с ниско ниво на дигитализация