Близо 120 хил. българи имат увреден слух, а 30 хил. общуват чрез жестов език. В условията на извънредно положение в страната заради пандемията COVID-19 от БЧК се опитват да помогнат на хората със слухови и говорни специфики, съобщиха от БЧК.

За съжаление въвеждането на жестов превод в ефир не е достатъчно за предпазване на общността от фалшиви новини и дезинформация. Хората със слухови увреждания са лишени от възможността да задават въпроси към отговорните институции, да общуват с лекари, медицински специалисти, социални, обществени служби и с органите на МВР, признават от Червения кръст. 

И правителството включи жестомимичен превод

И правителството включи жестомимичен превод

Колкото може да изядат, толкова провизии имаме, цитира Борисов своя министър

Почти денонощно екип на БЧК общува с хората с увреден слух в условията на карантина и задължителна изолация. В екипа са включени двама социално-административни консултанти, жестов преводач и юрист. Комуникацията се извършва чрез онлайн платформи, по имейл, видео разговори, съобщения и всички възможни и достъпни електронни форми. Приемат се конкретни въпроси, които достигат до отговорните лица, уверяват от организацията.

По този начин се осъществява комуникация с личните лекари, в случай на установена притеснителна симптоматика, със здравните и социалните служби, относно пенсии, помощи, ТЕЛК и др.

От онлайн платформите се възползват всички нуждаещи се хора със слухови увреждания. Ежедневно се оказва съдействие по над 100 запитвания и молби за подкрепа. Всички правила за поведение и промени в разпоредбите се актуализират своевременно сред общността.

Всекидневно се обръща внимание на начините за предпазване и поддържане на висока лична хигиена. Провеждат се конферентни разговори и продължават да се търсят форми и начини за осигуряване на трудова заетост на безработните представители на хората със слухови увреждания.

Проектът "Помощ, подкрепа и реализация" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 се изпълнява от Националния учебен център на БЧК - Лозен. Той е насочен към хора със слухови нарушения и техните семейства. 

Щабът иска мерките срещу коронавируса да се продължат до 12 април

Щабът иска мерките срещу коронавируса да се продължат до 12 април

Един нов случай от София е регистриран от тази нощ