Сигнал за съществуването на мафия в Националната електрическа компания и в Министерството на икономиката и енергетиката, с последици за увреждане на околната среда и риск за човешкото здраве за 100 000 години, изпрати Национално движение „Екогласност"  до Главния прокурор, Народното събрание и Премиера.

В откритото писмо, изпратено и до медиите, заместник- председателят на организацията Петър Троянски цитира данни от  заседанието на Комисията за борба с корупцията в Народно събрание от 29.06.2006 год., и изказване на началника  на отдел "Управление и търговия" във НЕК Мария Генчева, според която 90 % от произведената от нашите мощности електроенергия няма къде да се пласира.

По този повод еколозите питат:

  • Докога чрез българските медии ще се води лъжлива пропаганда за необходимостта от ядрени мощности?

Никой не може да отрече радиацията като основна причина за умиращите всяка година 15 000 българи - болни от рак, при 30 000 нови заболявания ежегодно и последното признание за над 230 000 болни от тази болест в България, твърди в писмото Петър Троянски!

  • Докога ще се мълчи от компетентните органи за драстичното намаление на печалбата на НЕК?

Според еколозите от 445 милиона през 2000 г., за 2005 г. се отчита счетоводна печалба само 60 милиона лева, а АЕЦ"Козлодуй" отчита загуба!

  • Ще се заеме ли Главният прокурор с проверка на изнесени в българските медии факти?

От Екогласност припомнят информацията, че чрез дъщерни фирми на "Парсънс" и "Рискинженеринг" е направен около 80 % от износа на електроенергия.
Според „Екогласност" това означава, че НЕК "подарява" печалбата си  и е доказателство за съществуването на "обръчи" от фирми в НЕК и в енергийното министерство

От „Екогласност" твърдят още, че с приетата "Програма по управление на остатъчния ресурс до 2009 г." лъжем Брюксел за блокове 3-4 на АЕЦ"Козлодуй", които трябва да бъдат спрени до края на тази година.