Прилепите не разпространяват коронавирус. Това твърдят от Фондация "Наука за природата".

Те посочват, че няма доказан случай нито познат механизъм на предаване на COVID-19 от прилеп на човек.

От Фондацията са категорични, че коронавирусът се предава само от човек на човек.

Прилепите не са носители на вируса SARS-CoV2, предизвикващ COVID-19. В прилепите в Китай e установен коронавирусът CoV RaTG13, който е сходен с COVID-19, но не може да бъде пренесен на хора, поради което се предполага, че има други междинни гостоприемници, които са заразили хората, поясняват те в своя официална позиция и подчертават, че прилепите у нас също не са носители нито на COVID-19, нито конкретно на CoV RaTG13 или на друг коронавирус, който може да бъде пренесен на хора.

Коронавирусът тръгнал от панголини?

Коронавирусът тръгнал от панголини?

Учени призоваха за забрана продажбата на диви животни

От Фондацията посочват, че има много ползи от прилепите за екосистемите - те участват в опрашването на редица растения в тропиците и субтропиците, както и в разпространението на семена и са естествени инсектициди, регулиращи числеността на насекомите.

От организацията призовават за и отговорно отношение спрямо прилепите.

Убиването на прилепи няма да доведе до спиране на разпространението на COVID-19, а точно обратното - може да доведе до дисбаланс в природните екосистеми и увеличаване на цените на селскотопанската продукция поради увеличаване на използването на инсектициди, предупреждават те.

Ястия от кучета, котки, прилепи, мечки – вековна традиция в Китай

Ястия от кучета, котки, прилепи, мечки – вековна традиция в Китай

Вече се налагат забрани...