Браншови организации и граждански групи настояват депутатите да не променят Закона за ГМО извън препоръките на Европейската комисия.

В отворено писмо до премиера Борисов те го призовават да спази обещанието си, дадено миналата седмица, парламентът да не променя нищо извън препоръчаното от Европейската комисия.
Очевидно парламентаристите са с други намерения. В отвореното писмо като пряк виновник за случващото еколозите посочват зам.-министър Евдокия Манева. Те искат и тя да поеме политическата отговорност.

Еколозите посочват още, че след заседанието на Комисията по околна среда и води към НС на 11.02., браншовите организации и граждански групи са останали отново извън обсъжданията. Те са възмутени от нежеланието да бъдат включени, въпреки обещаното от премиера Борисов няколко дни по-рано.

Това поставя въпроса доколко неговите обещания пред протестиращите майки по-рано през седмицата са били искрени и доколко опит да бъдат заглушени гласовете на гражданите, се казва в отвореното писмо.

Браншовиците и граждански групи искат да не се вдига буферната зона около НАТУРА 2000 зоните и забраните за тютюна, лоза, овошки и рози, който съществува в сегашния закон. Те смятат, че след като ЕК не е изискала промяна в тези текстове, промяната им ще либерализира режима за пускане на ГМО в околната среда по Закона и ще застраши страната ни от навлизане на ГМО.