Представители на природозащитни организации внесоха искане в парламента закона за земеделските земи в този си вид да бъде обявен за противоконституционен.

По думите на Добромир Добринов от „Зелени Балкани" някои от текстовете за земеделските земи като възможността да се променя предназначението на земеделска земя, влизат в противоречие с Конституцията.

Апелът на природозащитниците, отправен към депутатите в парламента, съдържа и искане заменените защитени територии да бъдат обратно върнати към европейската екомрежа „Натура 2000". Това поясни Добромир Добринов от неправителствената организация „Зелени Балкани", цитиран от БНР.

„Искаме да се подпише обществен договор и представители на различни партии да заявят своята позиция спрямо връщането на вече дадените защитени територии. Надяваме се преди предстоящите избори да бъде подписано такова обществено споразумение за връщането на заграбените територии", коментира Добринов.

Междувременно стана ясно, че тихомълком е прокарано инвестиционно предложение, свързано с изграждането на ски съоръжения в природен парк „Витоша".

По думите на Андрей Ковачев от партия „Зелените" не е ясно защо оценката за въздействие върху околната среда след реализирането на проекта не е представена в екоминистерството. Необяснимо е и защо сроковете по общественото обсъждане на проекта са обявени единствено на интернет страницата на фирмата инвеститор.

„Това е абсолютна подигравка със софиянци и с възможността те да разберат точно какво се планира с планината Витоша. Не може за един едномилионен град да бъде дадена възможност чрез обява на страницата на никому неизвестен все още инвеститор за две седмици да се запознае с това, какво ще стане с парка", заяви Андрей Ковачев.