Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" заявава, че с изненада е научила, че министър-председателят Бойко Борисов е дал благословията си за ски-центъра "Картала" в местността Бодрост край Благоевград.

Местността Бодрост граничи с резерват "Парангалица" и Национален парк Рила, заявяват природозащитниците.

Те припомнят, че изграденият с нарушения кабинков лифт е добил печална слава, след като през септември 2008 г. тогавашният премиер Сергей Станишев увисна на него за около половин час.

През това време лица, които не са се представили, са отнели фотоапаратите, с които природозащитници на място са документирали участието на премиера Станишев в официалното откриване на незаконното съоръжение, припомнят от екологичната коалиция.

Коалицията „За да остане природа в България" тогава прие участието на премиера Станишев като директна държавна подкрепа за незаконен проект.

Новият ски лифт и разширената ски писта на Картала са изградени с редица нарушения на българското законодателство за устройство на територията и опазване на околната среда. Според еколозите нарушенията са:
- Строителство на лифта е извършено без решение по оценка на въздействие по околната среда (ОВОС)
- Разширението на пистата е извършено без задължителната преценка за необходимостта от ОВОС
- Неправомерно е изсечена държавна гора, за да се изградят долна лифтова станция и пътища за поставянето на пилоните на лифта.

Еколозите припомнят още, че са включили случая със ски курорта на Бодрост/Картала в официалната жалба до Европейската комисия за нарушенията в Рила.

От своя страна Европейската комисия вече е започнала наказателна процедура срещу България заради разрушаването на природата в Рила.

Сегашният заместник министър на околната среда Евдокия Манева като депутат в предишното Народно събрания зададе поредица от парламентарни питания по случая Бодрост/Картала и би могла да обясни подробно на премиера Борисов какъв е проблемът с незаконния лифт, казват природозащитниците.