Едва десетина еколози се събраха под дъжда за поредния протест срещу застрояването и незаконното разширяване на лифтове в национален парк „Пирин". Със зелени парчета плат представителите на природозащитниците образуваха своеобразен слънчев часовник, който, по думите им, символизира изтичащото време на природата.

Еколозите коментираха изказването на министър Нона Караджова от миналата седмица, която тогава посочи, че не знае да има застрояване в Пирин и че в района на ски зоната се подменят стари съоръжения от преди 30 години. „Горещо препоръчваме на министър Караджова най-накрая да се запознае подробно с незаконното застрояване на парк „Пирин", призовават природозащитниците.
Те са категорични, че е недопустимо един министър да не е запознат в детайли със случай, който нарушава европейското законодателство в областта на опазване на природата.

Еколозите се опасяват, че заради застрояването в Пирин може да се стигне до спиране на фондовете за регионално развитие в районите на нарушенията. Еколозите заявиха, че настояват да се спре незаконното строителство в парка, като за целта се отнемат издадените разрешителни за строеж на нови ски лифтове.

Природозащитниците искат публично да бъдат оповестени истинските имена на лицата собственици на офшорката „Юлен АД", както и да се спре трайното унищожаване на местността Карадере и защитената зона в района.

Еколозите поискаха оставката на Нона Караджова, Евдокия Манева, директорът на националната служба за защита на природата Михаил Михайлов и Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ Бургас.

Ако исканията не бъдат изпълнени, природозащитниците предупреждават, че още следващата седмица ще информират официално Европейската комисия за неспазване на европейското законодателство. По думите им в следствие на това може да стигне до спиране на европейските фондове и налагане на финансови санкции за България.