Нашият дълг към водата в условията на климатични промени и голяма непредвидимост на бъдещето на водите нараства. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов при откриването на международната конференция "Водните ресурси - управление, опазване и ефективно използвани", организирана от Българската асоциация по водите (БАВ).

По негови думи в България водата не се цени. Той бе категоричен, че безотговорното отношение трябва да се промени, така че водните ресурси да бъдат обгрижени.

Екоминистърът посочи , че въздействието на изменението на климата поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на този ценен ресурс.

Той заяви, че по отношение на водата въпросът за мира е изключително важен и припомни взривяването на язовир "Нова Каховка". Министърът посочи, че България е сълидер на бъдещото възстановяване на Украйна и в момента един от основните въпроси е да се реши какво да се прави с този язовир в бъдеще.

Почистиха 60 речни участъци в София

Почистиха 60 речни участъци в София

Изгражда се временен защитен насип в кв. "Димитър Миленков"

Попов припомни и тревожната статистика, че загубите на вода по ВиК системата у нас на места е над 90%. По негови думи ползите от това да се пие чешмяна вода се измерват със 100 пъти по-малък въглероден отпечатък от бутилираната, за която се използва пластмаса.

Екоминистърът акцентира и върху опазването чистотата на реките.

"Унищожили сме и Перловската река. Аз съм обещал в Перловската река да има риба и ще има, независимо дали аз съм на този пост след три дни, или не съм, защото тази инициатива вече започна. София е цяла мрежа от води - реки и езера край града, които са запуснати, мръсни и ние трябва да се грижим за тях", подчерта той.