Актуализираните планове за управление на речните басейни за периода 2022-2027 г. са съобразени с всички изисквания на Европейската комисия. Това заяви министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Днес той постави началото на поредица от срещи в рамките на консултациите на национално ниво по проектите на ПУРБ.

По негови думи сега представените планове са по-добри от действащите в предходния период, тъй като са взети всички бележки на ЕК.

Димитров заяви, че планът за управление на речните басейни е много важен стратегически документ, насочен съм постигането и поддържането на добро състояние на водите при осигуряване на устойчиво социално-икономическо развитие.

За обществено обсъждане са публикувани проектите за управление на речните басейни до 2027 г.

За обществено обсъждане са публикувани проектите за управление на речните басейни до 2027 г.

Срещу България беше ткрита наказателна процедура в областта на управлението на водите

Той подчерта необходимостта всички заинтересовани страни да участват в обществените обсъждания с предложения, за да е работещ всеки от плановете на четирите района за басейново управление - Дунавски, Черноморски, Западнобеломорски и Източнобеломорски.

Експерти от басейновите дирекции представиха акцентите от публикуваните планове за всеки район за басейново управление. В днешната първа среща се включиха представители на министерства, университети и научни институти, БАБХ, ИАГ, "Български ВиК Холдинг" ЕАД, "НЕК" ЕАД, "Напоителни системи" ЕАД, ПУДООС, Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" и Българската асоциация по водите.

От дирекция "Управление на водите" представиха информация за процеса на актуализация на ПУРБ, организацията за консултациите със заинтересованите страни и обществеността и начините за внасяне на предложения и становища.

Предстоят срещи на национално ниво, както и в 12 града на басейново ниво.