След като са се запознали с твърденията на неправителствените организации от коалицията "За да остане природа в България", от компанията - инвеститор в проекта - "Витоша ски" АД, изпратиха отговор на обвиненията.

Припомняме, преди дни от коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България" алармираха за това, че анонимен инвеститор планира да разшири ски зоната в природния парк "Витоша".

От "Витоша ски" АД смятат, че за пореден път някой се опитва да манипулира общественото мнение с измислена "информация".

Те опровергават информацията, че инвеститорът е анонимен, и припомнят, че "Витоша ски" АД е основен собственик на ски съоръженията на територията на ПП "Витоша".

"Витоша ски" АД е започнала изработването на подробен устройствен план на туристическата и ски зона "Алеко" с цел модернизирането на съществуващата ски зона.

Тези действия са в съответствие с чл. 7 от Закона за устройството и застрояването на Столична община, чл. 111 от Закона за устройство на територията и действащия план за управление на природния парк "Витоша".

Специализираният подробен устройствен план е в процес на разработване, като към момента се провеждат проектни проучвания. За консултанти сме поканили водещи специалисти по проектиране на ски центрове и по екология от Канада, Австрия и Швейцария.

Когато подробният устройствен план е готов, ще бъде представен пред обществеността, за да изрази мнение и препоръки. Ще бъде извършена екологична оценка, ще бъде съгласуван с принципала на територията - Държавната агенция по горите, и ще бъде внесен за приемане от Столичния общински съвет, т.е. ще се извършат всички процедури и регулации, определени от закона.

При всички положения новият подробен устройствен план ще съответства на изискванията на Плана за управление на ПП "Витоша", в който в раздел Б3 е определена зона за ски спорт и туризъм, допуска се и се насърчава подмяната на съществуващите ски съоръжения, които са морално и физически остарели, както и редица други дейности, свързани с обособената зона.

Нелепо е твърдението, че съгласно изработвания план се предвижда изсичането на 200 декара гори, когато планът все още не е готов, отбелязват от компанията.

"Уместно е да отбележим обаче, че гората на Витоша вече е унищожена именно поради активната дейност на неправителствените организации, които преди десет години са спрели извозването на заразената дървесина с корояд. Това е способствало за бурното развитие на този вредител и унищожаването на хиляди декари гора. Явно се разчита на късата памет на българите и някой се опитва да ни вмени чужда вина - унищожаването на горите вече е факт и това е ясно на всички", категорични са от "Витоша ски".

От там допълват, че на Витоша не е направено нищо в последните три десетилетия, че материалната база е безвъзвратно остаряла и амортизирана.

Престъпление е до столицата да се намира такава уникална възможност за масов спорт и туризъм и тя да не бъде използвана. Естественото решение е модернизирането на съществуващата ски зона и срещу това никой не може да възрази. Действията са в рамките на закона и за това не бива да се допуска създаването на обществено напрежение от група хора, получили "информация" по неведоми пътища, заявяват от компанията.

"Искаме категорично да отречем твърденията на коалицията "За да остане природа в България", защото, ако ги подминем с мълчание, ще помогнем на тези, които ги разпространяват, да се опитат да приложат древната максима, че една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина", заявяват в заключение от "Витоша ски".