"Пожарът в района на Чернобилската атомна електростанция на Украйна представлява опасност за близките региони. Такова мнение изрази пред кореспондента на ИТАР ТАСС експерт от полското отделение на природозащитната организация Грийнпийс Ян Хаверкамп.

"Наблюдаваме развитието на ситуацията. За щастие, до сега пожарът не е достигнал зоната на реактора. Много е опасно това, което става в района на атомната станция. Ако пожарът достигне до там (атомния саркофаг - б.р), огромно количество от радиацията ще попадне в атмосферата", каза той.

"Този риск е най-вече за Украйна, Русия и Беларус, тъй като те са най-близо", каза Хаверкамп.

По думите му, никакъв взрив, както беше през 1986 година, няма да има и сега от страните на Източна Европа, в това число - Полша, няма защо да се безпокоят.

"Благодарни сме, че украинските власти правят всичко възможно, за да не позволят огъня да се разпростре", каза експертът.

На 29 юни пожарът на територията на горското стопанство "Чернобилска гора" идва от изгаряне на сухи треви и тръстика, които се разпространили на отделни места от обща площ 130 хектара. Регистрирани са 6 огнища, 5 от които са в "забранената зона".