В експертния съвет, който ще консултира Съвета за електронни медии, влизат медийни специалисти, социолози, лекари, юристи и езиковеди.

Експертите ще дават становища по конкретни казуси в медийната среда, но засега не се предвиждат да се предлагат законодателни промени.

Усложняването в медийната среда, председателят на СЕМ Маргарита Пешева посочи като основна причина за създаването на съвета.

„Една проблематика би могла да обобщава интересите на повече от 5-6 членове на експертния съвет, но след това целият експертен съвет обсъжда проекта за становище, което се изработва в него или се внася на заседание на Съвета за електронни медии", обясни Пешева.

Работният формат е в малки групи, обясни секретарят на съвета Гриша Камбуров. Съветът ще търси и решения по казуси, излизащи от Закона за радиото и телевизията, подчерта Богомил Николов.

„Има множество проблеми, които се появяват по медиите, но те имат своята регулация на други места. Така например тези игри, които се разиграват със SMS-и с добавена стойност - те се регулират и би трябвало да се регулират от Закона за хазартa", посочи Николов. 

Според Дияна Инджова съветът за електронни медии се е допитвал до обществените организации и преди сформирането на експертния съвет.