Предаването "Вяра и общество" ще остане. Това заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

"Не само ще го има, но ще направим още религиозни предавания", обяви той след като бе изслушан от Съвета за електронни медии.

"Вярвам, че след 45 години комунизъм и официален атеизъм, който беше издигнат до ранга на квази религия при предишния живот, България и българите имат нужда от много повече религиозно образование, много повече религиозна просвета и възпитание, много повече информация. Връзката е загубена", обясни Кошлуков и отново повтори, че заради това ще има още повече религиозни предавания, а "Вяра и общество" категорично ще го има. 

КЗД може да търси експерти по жалбите срещу журналиста Горан Благоев
Обновена

КЗД може да търси експерти по жалбите срещу журналиста Горан Благоев

Две жалби за дискриминация срещу БПЦ са постъпили в Комисията

На въпроса дали Горан Благоев ще го води, директорът на БНТ обяви, че това предстои да бъде решено. "В момента той е представил болничен лист и го няма", каза Кошлуков.

"Предаването провежда тази антицърковна, тенденциозна и субективна политика и Светият Синод, както и вярващите, многократно са го казали", каза Кошлуков.

Той подозира, че "чашата е преляла най-много, защото Светият Синод рядко взима едно решение два пъти, но вероятно с опита за дискредитация на Св. Серафим Соболев Софийски Чудотворец това се е случило". (Вероятно има предвид решението представители на БПЦ да не участват в предаването "Вяра и общество", каквото решение имаше през 2016 г. - б.р.).

"Това светотатство е богохулство", каза Кошлуков относно излъчени мнения в предаването "Вяра и общество".

"Светиите се посочват от Бога. Знаете, че за да се канонизира светец, трябва да има засвидетелствани чудеса. Идете да видите при Св. Серафим Соболев какво става в църквата", заяви директорът на БНТ и посочи към криптата под Руската черква в центъра на София, където се съхраняват мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец и хиляди вярващи не само от България намират утеха и търсят помощ.

По думите на Кошлуков няма как духовник да дойде в предаване, където хулят Бога, той ще си погуби душата, няма как да стъпи там.

Директорът на БНТ каза, че предаването е класифицирано в телевизията като образователно, а в отчета на медията пред СЕМ е като предаване за култура,религия, наука. "То не е публицистично, което означава, че не може да се занимава с политика, а то се занимава", допълни Емил Кошлуков.

Точката в дневния ред на СЕМ за предаването по БНТ е наложена и от многобройните писма, които са получени в БНТ и в СЕМ. В БНТ имаме близо 100 писма от граждани, предимно православни, които са възмутени от предаването. Има писма, които са в лична подкрепа на Горан - те са 4-5-6, а другите са от хора, които са категорично против да им се накърняват религиозните чувства, каза Кошлуков.

Предаването не е свалено, каза отново Кошлуков. Външен натиск никой не упражнява и няма за какво да упражнява. Ако Ви покажа писмата, ще разберете, че тези хора са огорчени. Законът ме задължава да пазя религиозните чувства на вярващите, каза Кошлуков.

Членът на СЕМ София Владимирова заяви, че докладът на техните експерти е категоричен, че нарушения на Закона за радио и телевизия няма. "В този смисъл решение на Съвета по казуса не може да има, още повече - ние не знаем какво ще е крайното решение на генералния директор и на управителния съвет - дали предаването "Вяра и общество" ще бъде свалено от ефир, дали водещият ще продължи да бъде водещ и какво ще е развитието на ситуацията", обясни Владимирова.

Тя потвърди, че има получени много писма, подписки и мнения в СЕМ по случая.

"Беше един много емоционален разговор, но много полезен за нас, и благодаря за всичко, което генералният директор ни каза. Всеки един от нас си сподели мнението. Имахме доклад на наши експерти, които бяха категорични, че не е нарушен Закона за радио и телевизия в това предаване", каза председателят на СЕМ Бетина Жотева.

"Призовахме г-н Кошлуков, когато вземат решения за вяра и общество, дали г-н Благоев ще бъде наказан, да бъдат обективни и да запазят самообладания, да има баланс между вътрешната емоция и изпълнение на нашите чисто професионални ангажименти и да запазят хармонията между всички вярващи във всички религии в България", допълни Жотева.