От Комисията за защита от дискриминация (КЗД) вероятно ще търсят експерти, за да решат казуса с две жалби срещу журналиста Горан Благоев за уронване престижа на Българската православна църква, научи news.bg от свои източници.

В КЗД са постъпили две жалби срещу предаването "Вяра и общество" по БНТ и неговия водещ Горан Благоев. В тях има твърдения за дискриминационно отношение спрямо Българската православна църква (БПЦ).

Ако Комисията счете, че постъпилите жалби за дискриминация срещу БПЦ не са от нейната компетенция, ще препрати жалбите, казаха от Комисията, но не уточниха на кого ще бъдат препратени.

Петициите за Горан Благоев

Петициите за Горан Благоев

Иван Стамболов - Сула получава апели да подкрепя петиции

Предстои едномесечно проучване и вероятно гледане на архивни кадри на предаването "Вяра и общество".

Припомняме, от лятото спират повторенията на предаванията "Вяра и общество" по обществената телевизия. В свой пост водещият на предаването Горан Благоев изрази опасение, че неговото предаване може да не попадне в есенната схема на БНТ. В момента в обществената телевизия има още едно предаване на религиозна тематика - "Домът на вярата", което се излъчва по БНТ 2 с продуцент програмният директор на БНТ Ивайло Огнянов.

АСБ поиска оставката на Кошлуков, тръгна и петиция в подкрепа на Горан Благоев

АСБ поиска оставката на Кошлуков, тръгна и петиция в подкрепа на Горан Благоев

След новината, че спират „Вяра и общество”...

В News.bg се получиха няколко писма, изпратени до БНТ и до Съвета за електронни медии (СЕМ) по адрес на предаването "Вяра и общество" от началото на юни 2020 г.

Едното е за сваляне на предаването от ефир. В него се казва, че "предаване за нашата вяра не може да съдържа неправославни и деформирани интерпретации, да пропагандира еретически движения, като икуменизъм и протестантство... изстрадалото ни общество не заслужава повече да бъде обърквано и подвеждано от хора, които го водят в погрешен път на просвещение и спасение на душата и които засягат чувствата на множество вярващи християни.".

В едната жалба до КЗД се споменава за предаване "Вяра и общество" на БНТ относно канонизацията на Свети Серафим Соболев. Светецът от руски произход, който се почита и от Българската, и от Руската православна църква, бе канонизиран през 2016 г.

Припомняме, след предаването на Горан Благоев за живота на Св. Серафим Соболев през февруари 2016 г., на 1 март 2016 г. се появи петиция за това че: "по недопустим за обществения статут на БНТ начин, се изрекоха нелепи клевети, отявлени спекулации и несъстоятелни внушения с цел да се оскверни името на светеца". 

Емил Кошлуков: Предаването "Вяра и общество" ще остане, но то се занимава с политика

Емил Кошлуков: Предаването "Вяра и общество" ще остане, но то се занимава с политика

Светият Синод рядко взима едно решение два пъти, обясни директорът на БНТ

В петицията се казва, че такова кощунствено отношение съм един всенародно признат светец не е имало спрямо архиепископ Серафим от кончината му преди 66 години - нито от страна на атеисти, нито от сектанти и пр. отявлени врагове на Православието. Нито една от частните телевизии не се оцапа с подобна мерзост и само БНТ, съответно предаването "Вяра и общество" и водещият Горан Благоев допуснаха този небивал срам - да станат "адвокати на дявола", се казва в текста на петицията.

В предаването на БНТ Св. Александър Невски (патронът на патриаршеската катедрала в България - б.р.) "научно" беше обявен от "специалистите" в студиото за мюсюлманин...", гласи текстът на петицията.

Клеветите срещу св. Серафим Софийски Чудотворец са недопустимо за една обществена медия покушение срещу верските чувства на православния български народ. Недопустимо е с нашите пари да се дава трибуна на свещенохулство и да се провеждат "опорни точки", при което Църквата да бъде вкарана в режим на оправдаване, пишат критиците на Горан Благоев.

"Г-н Горан Благоев има демократичното право да бъде адвокат на когото си иска, включително и на дявола. Но обществената БНТ няма право с парите на българските данъкоплатци да финансира антиправославни внушения и да предоставя ефир на подобни клеветнически предавания, които оскърбяват религиозните чувства на огромна част от българското общество", гласи петицията от 2016 г., с която се настоява за отстраняване на Горан Благоев от ефира на БНТ и прекратяване оклеветяването на св. Серафим Софийски Чудотворец, св. Александър Невски и други православни светци и светини от ефира на обществената телевизия", се казва в петицията.

Освен критиците, и поддръжниците на Горан Благоев изпратиха писмо до директора на БНТ Емил Кошлуков, до СЕМ и до медиите. В него се казва, че предаването "Вяра и общество" с Горан Благоев е единственият свободен формат за дискусия по въпросите на вярата, духовността и религията в национален ефир. За тях е необяснимо преместването на предаването в по-ранен час и ограничаване на живите предавания, с което се ограничава шанса на зрителите да задават въпроси.

"От медийни публикации научаваме, че управата на телевизията се позовава на решение на Св. Синод от март 2016 г., според което архиереи и клирици няма да участват в предаването "Вяра и общество". Това обаче не може да бъде причина за сваляне на предаването, тъй като с действията си в последните 4 години Св. Синод практически го отмени", пишат защитниците на Благоев и дават примери с интервюта на Ловчанския митрополит Гавриил, на самия патриарх Неофит, на митрополит Антоний, на епископ Константин и представители на други православни църкви.

Ограничаването на определени участия на духовници от своя страна доведе до по-широка застъпеност на богослови, православни философи, анализатори, публицисти, се казва в писмото, в което се цитира предаване от 06.06.2020 г. В него са повдигнати въпросите за свикването на църковен събор, за отношенията църква - държава, за изучаването на религия в училище, за обезпечеността на храмовете и манастирите, за финансовото подпомагане на вероизповеданията с парите на данъкоплатците.

"В предаването от 13.06.2020 г., което представляваше компилация на предавания от 2019 г., бяха поставени и следните въпроси: Защо Българската православна църква не служи на съвременен език, как можем да задържим вниманието на младите хора в храма, да направим проповедта разбираема и адекватна и тя да достига до всички българи, да увеличим броя на енорийските, епархийски е манастирски училища", мотивират се поддръжниците на Благоев.

Според авторите на това писмо проблемът не е в предаването "Вяра и общество" или в неговия автор и водещ Горан Благоев, а в някои църковни кръгове, които искат проблемите да се премълчават, да се подминават, да се замитат под килима, да се оставят на времето и забравата, сякаш това ще ги разреши.

"Обществената медия е призвана към плурализъм, обективно отразяване и възможност да се видят всички гледни точки. В тежките дискусии и търсенето на отговори и решения на актуални и наболели проблеми съществува вероятност участниците, от които зависи решаването им, да откажат да понесат своята отговорност, да не дадат съответните отговори, да избягат от дискусията. Това в много по-голяма степен се отнася до сферата на духовното, до религиозните институции и техните представители. Но това не означава, че въпросите не трябва да бъдат зададени", пишат авторите на писмото в защита на Горан Благоев и настояват да продължи есенното излъчване в същия авторски формат.