За оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков настояват от Атлантическия съвет на България след разкритията, че се подготвя спиране на предаването "Вяра и общество" и отстраняване на водещия Горан Благоев от ефир.

"Последните сигнали, сочещи, че г-н Емил Кошлуков най-вероятно е решил да свали от ефир един от най-изявените и подготвени български журналисти г-н Горан Благоев, заедно с неговото предаване "Вяра и общество", отнемат и последната надежда, че в БНТ все пак са останали някакви островчета на свободна журналистика и свободно слово." - се казва в офииална позиция, разпространена до медиите.

В писмото се подчертава, че Кошлуков по своя инициатива се е срещнал с представители на Светия синод, за да търси подкрепа за спиране на предаването.

"Последните медийни разкрития, че г-н Кошлуков е провел на 11 юни 2020 г. по своя собствена инициатива среща с представители на Светия синод на Българската православна църква, за да получи "благословия" и подкрепа за действия против г-н Горан Благоев, доказва, че атаката срещу този журналист е поредната операция, активно мероприятие в угода на ретроградните комунистически и прокремълски среди в България, наричани още "българското задкулисие".

Междувременно в социалните мрежи се разпространява петиция в покрепа на Горан Благоев, а във Фейсбук беше създадена страница в негова подкрепа.

Пълният текст на позицията на Атлантическия съвет на България:

На 11 май 2020 г. изпратихме протестно писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-н Емил Кушлуков, до г-жа Бетина Жотева, председател на Съвета за електронни медии и до г-н Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите при 44-то Народно събрание, по повод недопустимата просъветска и комунистическа пропаганда в предаването "Денят започва с Георги Любенов", излъчено по БНТ на 9 май 2020 г. - Денят на Европа.

В писмото заявихме, че "за пореден път водещият Георги Любенов, както и продуцентите и отговорните редактори на предаването, допуснаха по обществената телевизия да се излъчва нагла и арогантна просъветска и комунистическа пропаганда", както и че е "недопустимо е да се лансират чрез националната медия глашатаи на комунистическото мракобесие, маскирани днес като "социалисти" или проруски националисти, които да пропагандират антиевропейските "опорни точки" на днешния кремълски режим, който вегетира върху откровени фалшификации на историята".

В заключение на писмото се казваше:

"Призоваваме Ви да вземете отношение по въпроса и в рамките на дадените Ви от закона правомощия да предприемете всички необходими действия, за да не се повторят повече подобни антибългарски и антиевропейски прояви по БНТ."

Отношение по повдигнатия обществено значим въпрос взе единствено г-жа Бетина Жотева, която изиска от г-н Емил Кошлуков становище. В своя отговор до СЕМ г-н Кошлуков е заявил, че

"зачита изразената от АСБ позиция, но едновременно с това настоява, че при реализацията на предаванията си за деня БНТ е осигурила необходимия плурализъм на различни мнения и изцяло е спазен принципът на равнопоставеност на различните гледни точки".

Явно г-н Кошлуков напълно е игнорирал позицията ни в писмото, че "обективност и неутралност" не се постигат, ако историята се фалшифицира чрез изява на "друга гледна точка", която по същество е лъжа, манипулация, фалшива новина и гавра с историческите факти."

Генералният директор на БНТ не благоволи директно да отговори на Атлантическия съвет на България за това какви действия ще предприеме, за да не се повтарят повече подобни антибългарски и антиевропейски прояви по БНТ, а вместо това ни изпрати копие на писмото си до СЕМ.

Не се учудваме, че това ръководство на БНТ проявява пренебрежение към една гражданска организация. Очевидно "националното" в БНТ вече е останало само като лозунг на фасадата, зад която се крият частни интереси. Затова и позициите на Атлантическия съвет на България не представляват интерес. А може би представляват, но задачата е те да бъдат игнорирани. Въпреки, че в организацията членуват десетки видни експерти и анализатори по национална сигурност и отбрана, международни отношения, както и публично известни общественици от демократичната евроатлантическа общност в България, те не са сред предпочитаните гости в ефира на БНТ. За три години Атлантическият съвет на България е публикувал и изпратил до медиите, включително и до БНТ, десетки свои позиции по важни за страната и обществото ни въпроси. Но явно нито те, нито знанията и позициите на експертите ни предизвикват желание в ръководството на БНТ и продуцентите ѝ да представят гледната точка на най-последователната евроатлантическа гражданска организация в България. За сметка на това, в предаванията на БНТ продължават да се появяват все същите до болка познати от вече 30 години лица на агенти на Държавна сигурност и стари комунистически функционери.

Това отношение ни кара да вярваме, че изглежда наистина в БНТ има списък на желани и нежелани гости. Дълго време смятахме, че това не е възможно да се случва в европейска и натовска България, но практиката на БНТ ни кара да вярваме, че това по всяка вероятност е истина.

Последните сигнали, сочещи, че г-н Емил Кошлуков най-вероятно е решил да свали от ефир един от най-изявените и подготвени български журналисти г-н Горан Благоев, заедно с неговото предаване "Вяра и общество", отнемат и последната надежда, че в БНТ все пак са останали някакви островчета на свободна журналистика и свободно слово. Последните медийни разкрития, че г-н Кошлуков е провел на 11 юни 2020 г. по своя собствена инициатива среща с представители на Светия синод на Българската православна църква, за да получи "благословия" и подкрепа за действия против г-н Горан Благоев, доказва, че атаката срещу този журналист е поредната операция, активно мероприятие в угода на ретроградните комунистически и прокремълски среди в България, наричани още "българското задкулисие".

Във връзка с всичко това заявяваме, че г-н Емил Кошлуков повече не се ползва с нашето доверие!

Атлантическият съвет на България, като граждански гарант за необратимостта на демократичния политически избор на страната - членството в НАТО и Европейския съюз, като организация, последователно отстояваща свободата на словото и като общност на експерти с ярки антикомунистически и демократични позиции, настоява г-н Емил Кошлуков незабавно да депозира своята оставка пред Съвета за електронни медии, който от своя страна да започне процедура по избор на нов генерален директор.